Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је, у недјељу 31. по Педесетници, 30. децембра, када Црква молитвено прославља Светог пророка Данила и Свете преподобномученике ђакона Авакума и игумана Пајсија, Свету архијерејску литургију у Саборном храму Преображења Господњег на Жабљаку.

Саслуживало је бројно свештенство и свештеномонаштво из Епархија будимљанско-никшићке и милешевске, Митрополије црногорско-приморске, гостујући свештеници из Њемачке, Грчке православне цркве и уз молитвено учешће вјерног народа, међу којима је био велики број дјеце.

У току Литургије, владика је рукопроизвео у чин чтеца Александра Раковића, дипломираног теолога Богословског факултета у Београду. Он је новог чтеца представио сабраном народу:

„Данас смо произвели у чин чтеца нашег теолога Александра Раковића, који је од дјетињства заволио науку Господњу, лијепо се школовао, завршио факултет и ово је први степен ка усхођењу на свештеној лествици. Нека Бог да нека се он и даље потруди, па ће дати Бог, устројиће све остало што он жели и да га Бог награди за његов труд и љубав“.

Послије причешћа вјерника, Епископ Јоаникије се обратио архипастирском бесједом, искористивши прилику да међу сабранима поздрави, нарочито, оне који су се потрудили око додјељивања дозволе за изградњу будућег Саборног храма у Жабљаку. Присутни су били, поред предсједника Црквене општине Жабљак Света Шљиванчанина, гости из Никшића, Будве, Подгорице и други, заслужни за додјељивање плаца, што је и био повод за данашње сабрање.

Епископ Јоаникије бесједио је о данашњем празнику:

„Сабрали смо се на овај свети празник, у недељни дан, на Материце, уочи празника Рођења Христовог, и, полако ходећи према овом празнику, све више, се наше мисли уздижу ка Престолу Божјем. Трудимо се, постећи Божићни пост и спремајући душу своју за стан Богомладенцу Христу, да Га дочекамо и смјестимо у своје срце, да Га учинимо садржајем нашег живота и нашег заједништва. Старо искуство препоручује и открива тајну како најбоље да се спремимо за овај свети празник, свакако, постом и молитвом, али то није довољно. Треба, прије свега, да обратимо пажњу на своје срце, на своје мисли и на ближње своје, да за ближње своје направимо мјеста у нашим срцима“.

„То је изузетно важно, јер ако има мјеста у нашим срцима за наше ближње ту ће бити мјеста и за Богомладенца Христа. Ако нема мјеста за наше ближње, па и за оне с којима долазимо у неспоразуме, спорове и завађе, онда је све мање мјеста за Богомладенца у нашим срцима“, поучавао је Његово преосвештенство.

Додао је да Господ од нас тражи, не само да Њему служимо, подсјетивши на ријечи Светог Јована Богослова који нам, заправо, поручује, истину Божју: Како можеш љубити Бога кога не видиш, а не вољети брата својега кога видиш.

Он се осврнуо и на празник Материца, које се прослављају у другу недјељу пред Божић, празник посвећен женама и мајкама.

„Данас прослављамо више празника – Свети пророк Данило и тројица младића, Свети ђакон Авакум, београдски мученик и Пајсије игуман, и многи други мученици српски, који су пострадали у турско доба за вјеру православну, за крст часни и слободу златну и прославили се јер нијесу хтјели да се одрекну своје свете вјере православне.

Имамо дивни празник Материца. Дјеца данас треба да вежу своје мајке и да их не пуштају док им нешто не поклоне. Мајке допуштају да буду везане зато што је то веза љубави, а и у спомен Онога који је био свезан ради нас и на крст разапет, који је принио самог себе на жртву, везан да би нас ослободио од свих веза и који је примио смрт да би нама даровао живот. Велика тајна наше свете вјере, неиспитива која може да се осјети, али је дубока као море и неистражива“, истакао је владика Јоаникије.

Владика је честитао свима наступајуће празнике Отаца и Рождество Христово коме се унапријед радујемо. Поручио је да Господ Исус Христос, Дух Свети и Пресвета Богородица треба да буду темељ на којем ћемо да градимо наше заједништво и будући Саборни храм у Жабљаку.

„Храм Божји прави, истинити је Црква Божја која се сабрала. Ви сте храм Божји. Није нимало случајно да, када се сабере Црква Божја, онда се појављује и потреба да се гради храм.

Најприје су свештеници, посебно о. Миливоје, сабирали народ на Жабљаку, који је, жестоко, био одступио од вјере. Морамо се сјетити како је то било. Не знамо зашто, али им је био скупљи Тито и Пијаде од Христа Господа и свете вјере православне, у одређено вријеме. Али, покајали смо се, надамо се, и поправили. Ако се ми нијесмо довољно поправили, ова ће нас дјеца поправити и ова ће дјеца саградити нови храм на Жабљаку, ако Бог да. Јер, Црква Божја увијек гради и ради о добру“, закључио је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Преосвећеног Епископа и госте поздравио је протојереј Миливоје Јововић, парох жабљачки.

После Литургије владика је дјеци подијелио поклон пакетиће, које је обезбиједила Црквена општина Жабљак.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This