Izaberite stranicu

Упокојила се у Господу Надежда Исаиловић, једна од четири старице из Ђаковице, јединих становника српске националности у том граду. Бака Нада се упокојила у петак 28. децембра 2018. године у обновљеном дому у порти Манастира Успења Пресвете Богородице у Ђаковици.

„Покој души бака Наде. Кад човјек упозна људе као што је она била, зна колико је богатији у животу. Тиха, смирена, насмијана у мору зла и суза који су је окруживали. Постојана и упорна да остане у Ђаковици. Ту, па ту, коријеном у камену… како се само радовала кад би нас видјела у порти ђаковачке цркве или у Дечанима. Устајала је да нас поздрави. Очи су јој сијале и говориле и кад није више могла говорити. Пољубила би моју руку кад би јој пришла на поздрав… И крену сузе… Род, као да ми је била род… И кад пођем посред сени смрти нећу се бојати зла јер си ти са мном…, рече Псалмопојац. Она је била једна од тих… Придружиће се баба Јелки поред цркве…“, овим ријечима је своје сјећање на бака Наду, коју је често обилазила, са слушаоцима „Светигоре“  подијелила професор Оливера Радић, новинар из Ораховца.

Старице из Ђаковице су једини српски становници који нису напуштали овај град, осим у периоду после погрома у марту 2004. године. Тада су избјегле у манастир Високи Дечани и вратиле се у обновљену кућу и цркву, која се налази у Српској улици у Ђаковици.

У манастиру Успенија пресвете Богородице остале су игуманија мати Теоктиста, сестра Јоникија и бака Васиљка.

Оливера се сјећа једног свог текста који је насловила ,,Старице и птице чувају ђаковичку цркву“, и додаје да ће молитве бака Наде и након њеног упокојења чувати ову Светињу и Ђаковицу.

Разговор са Оливером Радић који је водила Слободанка Грдинић можете послушати на следећем линку:

https://svetigora.com/upokojila-se-u-gospodu-baka-nada-jedna-od-cetiri-srpkinje-u-djakovici/

Pin It on Pinterest

Share This