Izaberite stranicu
У градској галерији у Новом Граду синоћ је отворена изложба „Свети новомученици јасеновачки у свјетлости Васкрсења“ сестринства манастира Јасеновац, која ће бити постављена до 16. јануара.

Отварајући изложбу, Његово преоствештенство Епископ пакрачко-славонски Јован рекао је да изложба даје хришћански поглед на жртве Јасеновца.

„Јасеновац је наше друго Косово, а јесеновачки мученици једнаки су свим светињама, цару Лазару и Видовдану“, нагласио је владика.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је тема ове изложбе блиска Новљанима, јер су бројни становници ове општине страдали у Јасеновцу.

„Ова изложба није само културни догађај за наше грађане, јер је за бројне породице Јасеновац мјесто страдања њихових рођака и предака. Жалосно би било да их ми, као сународници и потомци заборавимо“, рекао је Дрљача.

Изложба је комбинација фотографија и иконичних слика сестре Марије, монахиње манастира Јасеновац коју је радила са сестринством манастира и игуманијом Серафином.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве донио је 16. априла 2010. године одлуку да се спомен Светих новомученика јасеновачких прославља 31. августа по јулијанском, односно 13. септембра по грегоријанском календару.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This