Izaberite stranicu

У петак 28. децембра, уочи празника Светог пророка Агеја, Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије извршио је чин монашења брата Данила, искушеника манастира Ђурђеви Ступови.

Овом радосном чину присуствовало је бројно свештенство, монаштво из наше Епархије и вјерни народ, који су се сабрали под сводом храма Светог великомученика Георгија, узнијевши Господу молитве за новог брата.

Искушеник Данило, пострижен руком Преосвећеног Епископа Јоаникија, добио је монашко име Гаврило, по Светом архистратигу Божјем и благовјеснику Гаврилу.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Владика Јоаникије, који је казао да је Црква Божја сабрана око Христа од анђела, светитеља, свештеника и народа Божјег. Посебна је служба, коју, по Владикиним ријечима, обављају монаси, који су се завјетовали да цио живот посвете Богу, приносећи Му благодарност, хвалу и молитве за спасење своје, својих ближњих, за славу Цркве и спасење цијелог свијета.

„Наш брат досадашњи Данило, а од вечерас монах Гаврило, удостојио се, по нарочитом Божјем промишљању о њему, да ступи у ред монаха и да се прихвати те најузвишеније службе, која није ограничена роковима, као друге службе, него се врши цијелог живота, надамо се да се наставља у вјечности“.

„Добио је име по Светом архистратигу Божјем и благовјеснику Гаврилу, једном од врховних арханђела, ономе који је донио благу вијест Пресветој Дјеви Богородици да ће родити Спаситеља свијета и да ће у своју дјевичанску утробу примити Бога Живог, Који ће од Њене пречисте крви изаткати себи људску природу, сјединити се, на такав начин, са нама, доћи у овај свијет као Емануил, што значи С нама Бог“, рекао је Епископ Јоаникије.

Додао је да име Гаврило значи јунак Божји, а монах је, нагласио је Владика, призван да се уподоби анђелима у овом животу. Иако у тијелу, као умно биће врши службу која је слична анђелској служби.

„И анђелска служба је словесна служба, као и наша на земљи коју приносимо, али су анђели неуморни и неоптерећени тијелом, слабостима тјелесним и људске природе. Како нас учи Свети Јован Златоуст човјеку је дато овдје на земљи да врши службу која је, у појединим моментима, и већа од анђелске.“

„Сваки монах је призван да буде јунак Божји, не онај јунак који ће носити чилични мач о појасу, него ће носити духовни мач, призивати, снажити се и, непрестано, храбрити именом Божјим у коме је суд и правда, снажити се и храбрити истином и правдом Божјом, чистом и светом вјером, божанским врлинама. Међу божанским врлинама којима се украшавају монаси, најчешће, се помињу: послушање, покајање, смирење које се, као врх врлина, тешко достиже, изједначава са љубављу и жртвом“, бесједио је Његово Преосвештенство.
Тако служећи у овом свијету сваки монах, нагласио је Владика Јоаникије, напредује из силе у силу, у вјери, нади, љубави. Монаси, који остављају овај свијет, а стичу ново братство у Господу, призвани су да се, највише, моле за Цркву Божју.

„Они су посвећеници Цркве Божје и свако ново монашење је велика радост Цркве и на Небу и на земљи. Има ли ишта веће од службе Богу и славословља Богу у овом свијету и од завјетовања Богу, од приношења цијелог живота на жртву живу Богу Живоме, жртву која се претвара у службу, у мирис благоухани свима који се спасавају.“

„Нека би дао Бог нашем монаху Гаврилу да иде правим Божјим путем, узевши крст свој, кријепећи се вјером Божјом живом и истинитом, гледајући, увијек, на оваплоћење Христово, на Његова дјела, пазећи на Његове ријечи и заповјести, гледајући на Његово трпљење, узносећи своје мисли ка Крсту Његовом и живоносној смрти, нарочито у невољама и искушењима, која долазе и кријепећи се надом и тајном Васкрсења, која, већ, дјелује преко Крста Христовог у овом свијету“, казао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, поручујући на крају свог обраћања:

„Нека би га Пресвете Дјева Богородица увијек кријепила својим молитвама, небеским заступништвом. Свети архађел Гаврило да га штити својим крилима, Свети великомученик Георгије, у чијој се светињи замонашио, да му буде помоћник, руководитељ и бранич у све дане живота његовог. Братству манастира Ђурђевих Ступова и свословију монашком цијелом да буде на радост вечерашње завјетовање и сјутрашње, ако Бог да, рукоположење о. Пајсија, досадашњег ђакона у чин јеромонаха и Гаврила, ако Бог да, у чин ђакона. Да напредују кроз свету службу, да воде рачуна о светој служби и Цркви Божјој на славу Божју и на радост народа, који у добрим свештенослужитељима увијек има лијеп примјер, охрабрење и утјеху коју Бог даје.“

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This