Izaberite stranicu

ВЕЋ традиционални добротворни програм „Вече са Матијом“ одржан је у петак увече у Звездара театру. Наш уважени песник и академик Матија Бећковић, као и претходних година, говорио је своје објављене и нове стихове. Улазнице су већ одавно биле распродате, а пријатељи поезије, неки потегли чак из Берлина, похрлили су у позориште. Многи су застали у холу да набаве најновију Бећковићеву књигу „100 мојих портрета“ у издању „Новости“.

– Ово је двадесет друго вече Матијине поезије, уочи још једне Нове године која је дошла тако брзо да би се скоро уплашила. Због те брзине Матија је једном предложио да се не растајемо – рекао је драмски писац Душан Ковачевић. – За двадесет једну годину, од прве вечери 1997, Матија је говорио своје чувене стихове у три земље са пет владара. Мењали су се земље и владари, а Матија је све то гледао док је писао у истом стану. То нема, што би се рекло, нигде на свету. Живиш у истом граду, а мењаш земље као да си светски путник. Камо лепе среће да је све то до сада био крај сеоба.

Смех се чуо из публике, која је до последњег места испунила гледалиште сцене „Данило Бата Стојковић“. Присутни су били Матијина ћерка Оља, фудбалска легенда Душан Савић, џез певачица Лена Ковачевић, новинарка Љиљана Смајловић, књижевник Миљурко Вукадиновић, као и водитељи Иван Ивановић и Бранка Невистић.

– Вечерашњи приход од ваших улазница, за ово вече лековите поезије, биће скроман поклон Српској православној богословији Светог Кирила и Методија у Призрену. Уочи божићних и новогодишњих празника, желимо вам лепшу, праведнију, здравију и мало дужу 2019. годину, којој ћемо пожелети добродошлицу причама у стиховима нашег старог пријатеља и вечито младог песника Матије Бећковића – најавио је Ковачевић.

Дугим аплаузом публика је поздравила поету који је ступио на театарске даске. Бећковић је узео папире са дрвеног стола, на којем су стајали кожна торба, чаша воде и гомила књига, и повео љубитеље стихова у још једно „звездано“ поетско вече.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This