Izaberite stranicu

Од 2010. године, односно од почетка пројекта „Програм 200“, у Москви је саграђено 85 цркава са још 150 планираних, рекао је заменик кустоса програма Државне думе Владимир Ресин.

Програм је првобитно предвиђао изградњу 200 цркава, тако да свако у престоници има цркву у близини, али програм је проширен.

„У оквиру тог програма,али и ван њега за само 8 година у Москви је подигнуто 85 црквених здања, 59 цркава које су већ почеле да раде, 9 је у „новој“ Москви“, објаснио је Ресин.

План за 2019. годину, у различитим етапама градње, предвиђа подизање 29 цркава: 25 према програму и још 4.

У првим годинама програма предвиђене су цркве  у које може стати 200-300 људи, у зависности од величине локације. На крају, одлучено је да се изграде цркве са капацитетом за 500 људи на молитви, што захтева земљиште од 1.5 катастарских јутара.

Главни циљ програма је да се сагради довољно нових цркава широм престонице, тако да постоји увек једна у стамбеним областима како би човек могао до ње доћи пешице. Програм функционише потпуно на донацијама грађана и организација. Фондацију која је успостављена за сакупљање средстава воде московски градоначелник Сергеј Собјанин и Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил.

Извор: Orthochristian.com (са српског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This