Izaberite stranicu

На данашњи дан, 27. децембра 1945. године Кореја је подијељена по 38. паралели (приближно) на двије државе: Сјеверну и Јужну.

Почетком XX вијека, након пораза Руске Империје у рату са Јапанском Империјом, Кореја је анектирана од стране Јапанаца. Владавина Јапана се завршава тек 1945 године, када је окончан Други свјетски рат. У том тренутку настаје подјела јединствене Кореје.

  1. године, договором између Совјетског Савеза и САД-а, ова територија се дијели на Сјеверну и Јужну Кореју. Разграничење је успостављено на 38 паралели. Сјеверни дио је био под јаким утицајем СССР-а, а Јужни под утицајем САД-а, што је и проузроковало разорни рат између двије Кореје почетком 50-их година двадесетог вијека.

Под америчким патронатом 1948. године је проглашена Република Кореја(Јужна), а исте године је проглашена Демократска Народна Република Кореја (Сјеверна). Због тога што је свака од страна сматрала цјелокупну територију Корејског полуострва својом, 1950 године је избио рат.

Сјеверно-корејска војска је успјешно кренула према главном граду Југа – Сеулу, и убрзо га заузела. У преиоду од пар мјесеци, Сјевер је успио да заузме скоро читав Југ, захваљујући томе што се народ није противио њиховој акцији. Вјероватно би се све завршило побједом „комунизма“ да се нијесу умијешале САД.

Америчка војска се искрцала у Инчону, у мјесту које је било јако близу 38-ој паралели. Сјеверна Кореја је убрзо почела да губи освојене територије, па је тако готово читав југ који су освојили, пао под контролу Американаца. Али војска САД се није заустављала, те су прешли формалну границу двију Кореја и кренули према Пјонгјангу. У том тренутку се умијешала армија НР Кине, због дојава КГБ-а да се Американци неће зауставити само на Сјеверу, него ће покушати да поврате претходну кинеску власт. Оштра зима је успорила инвазију америчке војске. Сјевер је искористио ову прилику и уз помоћ Кинеза и совјетског оружја је поново контролисао своју територију. 1953 године у Панмунђону је потписано примирје које је још увијек на снази. Разграничење је успостављено на 38-ој паралели гдје је успостављена демилитаризована зона. Кинеска Армија се убрзо повукла, док америчке снаге и дан данас имају војну базу на Југу.

Јужна Кореја се дуго опорављала од последица рата. Узрок је била веома нестабилна политичка ситуација у земљи. Политичка криза је владала све до 80-их година прошлог вијека, док није почела снажно да јача економија. 1988 године као доказ тога, у Сеулу су биле одржане Олимпијске игре. Економски бум се наставио, и данас је Јужна Кореја један од водећих произвођача електронских уређаја и аутомобила.

За разлику од Југа, Сјеверној Кореји није требало дуго времена да се опорави од рата због погодне политичке климе. Ким Ил Сунг је био први премијер а послије и доживотни предсједник . Шездесетих година се брзо развија тешка и лака индустрија.

Након распада Совјетског Савеза, економија Сјевера почиње да се руши. Западне земље су увеле бројне санкције овој држави, што је изазвало суше, глад, и епидемије. Још већој изолацији је допринијела чињеница да Сјеверна Кореја производи атомско оружје. Данас је ова земља једна од најизолованијих на свијету.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This