Izaberite stranicu

Уочи празника Преподобног Спиридона Чудотворца, Епископа тримитунског, 24. децембра, у манастиру Шудикови свечано вечерње богослужење служио је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије са епархијским свештенством и монаштвом и гостујућим свештенослужитељем, архимандритом Варнавом, игуманом манастира Трескавца у Епархији бихаћко-петровачкој.

Повод свечаног сабрања било је примање монашког пострига искушенице Нине коју је, на радост Божју и сабраног народа, привела игуманија тог манастира мати Амфилохија. Пострижена руком Епископа Јоаникија добила је монашко име Нектарија, у славу Светог Нектарија Егинског.

– Приближавајући се великом и радосном празнику Рођења Христовог ми се молимо Богу да Бог ниспошаље благодат на своју Цркву и богољубиви народ, учини га достојним да у миру и међусобној љубави дочека рођење Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа. Вечерас имали смо још једну дивну свечаност. Вечерас је овдје принијела Господу првине своје вјере, љубави и жртве млада монахиња Нектарија и започела у овој светој обитељи, промислом Божјим, свој монашки живот. Као што читамо у монашким правилима, важно је лијепо започети и она је лијепо започела свој монашки живот, али је од тога много важније и претежније монашки живјети цио живот, носити свој крст и чувати монашке завјете до краја свог живота Господа ради, ради Његовог распећа, уподобљавајући се Христовом распећу да би у овом животу осјетили радост васкрсења, са надом да ћемо се са Васкрслим Христом сјединити у Царству Његовом, вјечном, непролазном, да ћемо за своје трудове примити покој у Царству Небеском и вјечну заједницу са свима светима, казао је владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

– Монашки живот је тежак, у много чему за обично поимање и несхватљив. Монаси у овом свијету, понекад, дјелују као луди и безумни људи, али, по ријечи Светог апостола Павла бити луд и безуман Христа ради је највећа љубав. За тај велики подвиг и узвишени начин живота треба се спремити послушањем, трпљењем, истрајном молитвом, нероптањем, чистећи непрестано своје срце, своје мисли од сваке таме, злобе, злопамћења и творећи, са великом љубављу и пожртвовањем, заповијести Божје. Као што говори Свети Јован Златоуст: Ако хоћеш да те услиши Бог у твојим молитвама ти прво испуњавај заповијести, па онда када се молиш Богу и када Му приносиш дарове своје душе Он ће те обилно наградити за то. Они који започињу монашки живот треба да окале своју вољу да буду спремни на дуготрајни подвиг, јер многи су кренули овим путем, али су се поједини, послије извјесног времена, поколебали и доживјели бродолом, најчешће, због тога што није било истрајне воље, смирења, покајања, исповијести, савјетовања, читања духовних књига, поука светоотачких и што се нијесу, како ваља, спремили за тај дуготрајни подвиг, поучавао је Његово Преосвештенство и честитао игуманији мати Амфилохији и сестри Нектарији, која је примила првине монашког чина.

– Наша сестра, нова монахиња добила је име по Светом Нектарију Егинском. Он нека јој буде узор у творењу заповијести Божјих, нарочито у трпљењу искушења, прогона у овом животу. У овом животу не треба да очекујемо мира, ни спокоја, него је ово вријеме борбе, али они који иду путем Божјим и када трпе искушења овог свијета, од својих слабости и зависти људске и демонске, они, увијек, имају милости и снаге од Бога, само ако се Њега држе. Нека је нашој сестри Нектарији благословен овај почетак, нека је Господ руководи Духом својим Светим, нека молитве Светог Нектарија, његово благодатно заступништво буду увијек са њом. Нека буде срећно мати Амфилохији и овој светој обитељи ово ново монашење. Свима вама нека Бог дарује радости и сваког добра у ове свете дане и да у међусобној љубави, слози, миру и сваком добру дочекамо празник Рођења Христовог“, поручио је, на крају своје архипастирске бесједе, Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This