Izaberite stranicu

У својој посланици Његова Светост патријарх бугарски Неофит истиче да је Рођење Христово нечувено тајинство које обнавља људску природу и сву богостворену природу; тајинство које је најављено већ нашим праоцима (Постање 3,15). Богом изабрани људи старозаветног Израиља чежњиво су ишчекивали испуњење овог обећања. А данас се клањамо „Великој тајни побожности: Бог се јави у телу“ (1 Тим 3,16).

Време дугоочекиваног Рођења Сина Божијег испуњени су и већ је „Бог с Нама“ (Исаија 8,10). „Наша нада“ (1 Тим 1,1) однела је сваку жалост и очај. Дубока тама је распршена, јер данас је засијала вечна светлост, и то је разлог што је наша радост потпуна и што сва Црква свечано кличе: „Рођење твоје, Христа Боже наш, обасја свет светлошћу богопознања“ (Тропар Божића)…

Господ Исус Христос је живео у народу и оставио нам своје спасоносно учење и дао достојни пример жртвене љубави. То је разлог што на дан његовог Рођења ми заједно са анђеоским поворкама стално певамо и величамо свемилосрдног Бога и из дна душе кличемо: „Слава Богу на висини, и на Земљи мир, међу људима добра воља“ (Лука 2,14).

Рођење Христово загрева у нашим душама неиспитиву духовну радост која нам даје снагу и наду да превладамо изазове данашњег времена.

Господ Исус Христос нам показује једини пут спасења са кога не треба да залутамо ни налево ни надесно, него да будемо мудри у свачему што предузимамо (упор. Исус Навин 1,7).

Извор: Бугарска Патријаршија (с бугарског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This