Izaberite stranicu

У крипти Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици синоћ је одржанопредавање на тему„Дигитални изазов“. Предавач је је био презвитер др Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија СПЦ. Организатор предавања је братство Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, а ово је било друго у циклусу предавања током божићног поста.

Отац Оливер Суботић је приближио изазове данашњице, у ери дигиталних, информационих технологија које су наша свакодневица, објашњавајући притом шта је то што нас изазива у „бинарној цивилизацији“, указујући какве се све промјене дешавају око нас, међу нама и у нама самима под утицајем савремене технологије.

По његовим ријечима, у свијету бинарне цивилизације, много је изрекламираних мишљења, блогерске дијалектике, твитерских стослова, а тако мало личног, тј. истинског животног искуства.

Отац Оливер се осврнуо и на сам појам онога како је он назива: бинарне цивилизације. Бинарна цивилизација, каже он, нипошто није безазлена будући да фалсификује и црквени начин постојања, што може да пољуља наше темеље изворне црквености.

”У ствари , бинарна цивилизација фалсификује црквени начин постојања. Позива на заједницу, активност, етос, укида границе простора и времена, нуди лијек бесмртности, па има и своју модернистичку есхатологију, зачиње идеју електронске Цркве, а то све може да пољуља темеље наше изворне црквености. Несумњиво, ово је изазов за нас савремене хришћане”, каже свештеник Оливер Суботић.

Он је говорио и о позитивним аспектима савремене технологије, који олакшавају црквену мисију. За примјере је узео православне интернет портале, „сајбер“ духовнике, као и више него успјешне мисионаре. Говорио је и о предностима електронске верзије Библије и молитвеника на таблетима, компјутерима и паметним талефонима.

Међутим, отац Оливер посебно подвлачи да живи Бог и Његова Црква не могу имати виртуелну имитацију. Зато се, он много пута позива на чувено библијско мјесто, које је уједно аутентично искуство Цркве: : „Дођи и види“ (Јн 1, 46). То ,, Дођи и види” је заправо позивање на сâм живот који је имун на савремену дигиталну copy­paste логику.

Предавање је отац Оливер завршио позивом на подвижнички однос према технологији, који подразумјева расудљиву и критичку примјену.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This