Izaberite stranicu

На данашњи дан, 24. децембра 1524. године умро је португалски морепловац Васко да Гама, који је 1498. пронашао поморски пут у Индију пловећи око Африке. Приликом другог путовања у Индију 1502. године успоставио је португалску колонијалну власт, а током трећег је умро у Индији.

Да Гамино откриће морског пута до Индије је било значајно и отворило је пут за доба глобалног империјализма и за Португалце да успоставе дуговјечно колонијално царство у Азији. Путовање океанским путем омогућило је Португалцима да избјегну пловидбу кроз високо оспоравани Медитеран и прелазак небезбједног Арабијског полуострва. Сума удаљености обухваћених одлазним и повратним путовањима учинила је ову експедицију најдужом океанском пловидбом до тада, далеко дужом него што би било пуно путовање око свијета путем Екватора.

Поморска школа Хенрија Морепловца је ширила знање Португалаца о обали Африке. Од 1460. године опловљавање Африке и долазак до Индије и њеног богатства (бибер и други зачини) постао је њихов циљ. Да Гама је био врхунац тридесетогодишњих планова. Бартоломео Диас се вратио опловивши Рт добре наде и откривши оно што је данас познато као Јужна Африка, док је Перо да Ковиља копненим путем, преко Блиског истока, истражио обале источне Африке и Индије. Преостало је само да се та два сегмента споје у једно путовање.

Послије неколико деценија морнара који су покушавали да дођу до Индије, са хиљадама живота и десетинама бродова изгубљених у бродоломима и нападима, да Гама се искрцао у Каликуту 1498. године.  Неометани приступ индијским зачинским рутама подстакао је економију Португалског царства, која је раније била базирана на путовањима дуж сјеверне и приморске западне Африке. Главни зачини који су у прво вријеме пристизали из југоисточне Азије били су бибер и цимет, али је ускоро опсег проширен на низ других продуката, који су били нови за Европу. Португалија је задржала комерцијални монопол над овом робом деценијама. Тек су вијек касније остале европске силе,  Холанска република и Енглеска, којима су слиједили Француска и Данска, могли су да парирају португалском монополу и поморској надмоћи на Кејпској рути.

Да Гама је предводио двије португалске индијске армаде, прву и четврту. Четврта је била највећа и отпутовала је за Индију четири године након повратка од прве. За своје доприносе, да Гама је 1524. године именован гувернером Индије, са титулом вицекраљ.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This