Izaberite stranicu

На данашњи дан, 24. децембра 1491. године рођен је шпански свештеник Игњацио Лојола, оснивач „Дружбе Исусове“. Дружба Исусова је религијски ред католичке цркве који је био директно потчињен папи. Чланови реда зову се језуити.

Лојола је био активни борац против протестантске реформације и заговорник контрареформације. Беатификован је а касније и канонизован као светац.

Иако је идеја о оснивању овог тајног реда рођена у Ватикану, Лојола се сматра оснивачем. Након што је као војник шпанске војске тешко рањен, по излечењу се посветио аскетском животу и спиритуалним вјежбама, па иако као војник веома скромног знања и образовања завршио је теолошке студије и постао католички свештеник. Са шест истомишљеника такође свештеника основао 1534 године у једном самостану тајни ред у оквиру Католичке цркве.

У међувремену језуити су постали агресиван, мистичан и веома утицајан ред, између неколико тајних редова у католичкој цркви који су постојали у то вријеме. Највећи утицај језуити су имали у Шпанији и шпанским прекоморским колонијама, а потом се њихов утицај раширио на све дворове у Европи. Угледни и школовани језуити су по препорукама папе постајали савјетници уз све крунисане главе на европским дворовима и заговарали политику која је непрекидно све више јачала њихов утицај .

У томе скоро два вијека нису бирали средства, све док поједини владари нијесу почели да одбијају да се пред своје одлуке консултују са својим свештеним савјетницима, који су наизглед живјели веома скромно али су у тајности били раскалашни, богати и обезбјеђивали Ватикану значајне приходе за незваничне дјелатности. Тако је настао читав покрет забране рада језуита у већини европских земаља.

Међутим, велики број обичних свештеника најнижег ранга овога реда је у Новом свијету и државама Јужне Америке имао значајну мисионарску и просветитељску улогу, али је било много примјера присилног покрштавања у католичанство разних народа и примитивних племена на свим контитентима.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This