Izaberite stranicu

Светом Литургијом која је служена на недељу Светих Праотаца прослављен је – дан великомучениког страдања Св. Мине, Светог Јована деспота српског – као и дан у коме се евхаристијски  знаменује, почетак припреме за Рођење Богомладенца Христа – Детињци.

Евхаристијским сабрањем началствовао је јереј Блажо Божовић, уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и молитвено учешће старешине храма, протојереја-ставрофора Велибора Џомића, архијерејског протопрезвитера подгоричко-колашинског.

За певницом одговарали су појци храма Светог Ђорђа, предвођени протојерејем Јованом Радовићем.

По причешћу великог броја верних, поучном беседом сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, јереј Блажо Божовић – говорећи о суштини предстојећих празника.

,,Када младић долази Христу кушајући га питањем – како да наследи живот Вечни – Христос подозрева ту његову намеру и пита га да ли испуњава Закон и оно што су му родитељи пренијели “ казао је отац, али проблем код родитеља је био тај, нагласио је, – што срце дететово нису предали Богу, него богатству које су  имали кроз своју породицу, закључио је отац.

,,Није довољно да предамо дјеци да буду само морални – већ и духовни, како је саопштио, већ је понајпре најбоље дати – добар пример у кући. Та свеза у породици између дјеце, родитеља и Бога – увелико зависи од родитеља, који својој дјеци треба да пренесу и најбоље и најчистије врлине – и све оно што дјетиња душа тражи. Молимо се Богу да нам да дјецу, да нам да здраву дјецу – а онда их ми уништио, нашом небригом и демагогијом“, казао је он.

Казао је да дјеци треба усклађивати искрену љубав и према Богу и према ближњем и према родитељима и самима себи и додао да материјално богатство није тешко само по себи.

,,Али јесте најтеже ако човек мисли да може да иде у Цркву и да стиче духовна блага, а своје срце даје овоземаљском благу или било чему другом, било којој зависности, било ком за човјека неприродном стању. Зато треба ове божићне празнике, који у свјетлости Божића долазе – Дјетињце, Материце и Оце, да у својим домовима  торжествено  проведемо – дјецу да вежемо, мајкама да честитамо Материце – испоштујемо обичаје… “, казао је отац Блажо.

“ Чули смо и посланицу Светог апостола Павла у којој се каже да треба да имамо једнодушност и да се обучемо у Љубав. Е, то је оно – да у нашој породици треба да буде једномислије и да у народу буде тако “ нагласио је на крају свога обраћања јереј Блажо Божовић нагласивши да је у томе разлог зашто пропадамо – јер свако од нас има своје мишљење како треба да се понаша и да васпитава и мисли ‘куда треба да иде и плови наш брод’.

Час веронауке код протиница Надице Радовић, настављен је обичајем дрешења полазника ове Школе од своје вероучитељице, поклонима која су претходно припремили.

Заједница у Телу Христовом, настављена је у гостопримници  Светог храма.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This