Izaberite stranicu

Митрополит Аргирокастра Димитрије (северни Епир, Албанија) осветио је још један нови храм у малом насељу у својој планинској епархији. Он је, међутим, рекао да су нове цркве празне, јер нема свештеника који би служили у њима и изградили парохију.

Митрополит је нагласио да се овај недостатак православног свештенства не опажа само у његовој епархији, већ и широм Албаније.

Један од првих циљева албанског архиепископа Анастасија (Јанулатоса), чији је рад у земљи веома плодан, требало је да припреми и рукоположи свештенике. Упркос тешкоћама, успео је рукоположи  отприлике 200 свештеника у готово целој Албанији, где је 30 посто становништва православно. Од 1992. године у Драчу делује Православна богословска академија са четворогодишњим студијама, а од 1998. године у Аргирокастру је отворена богословија Часног крста. Ипак, митрополит је рекао: „Постоји неколико стотина парохија у нашој митрополији, а само 23 свештеника … Добро је што имамо нове богослужбене просторије, али ко ће им дати живот, ко ће испунити ове важне грађевине ако заједница верника нема пастира, свог свештеника?“ Стога је позвао мештане: „Сада је време да нађете правог међу вама да буде рукоположен за свштеника!“

Међутим, то је тешко, јер су мала насеља испражњена народом, посебно она са становништвом које говори грчки (они се стално исељавају углавном у суседну Грчку). Истовремено, власти стварају додатне тешкоће за мисију Православне Цркве, на пример, не дозвољавају обнову историјских цркава или су оне опљачкане, као црква у Ламбову из које је 1989. године украден златни крст, поклон цара Јустинијана.

Извор: двери.бг (с бугарског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This