Izaberite stranicu

На данашњи дан, 22. децембра 1894. године француски артиљеријски капетан Алфред Драјфус осуђен је на доживотну робију на основу лажне оптужбе да је Њемцима продавао војне тајне и послат у затвор на Ђаволска острва у Француској Гијани.

Алфред Драјфус био је официр француске војске, најпознатији по томе што је био у центру Афере Драјфус. Без доказа је осуђен на доживотну робију, али је послије великог негодовања јавности и ангажованог иступа писца Емила Золе откривен прави кривац, а Драјфус рехабилитован.

1894. године у антисемитској атмосфери створеној написима у штампи и јавности, од стране француске контраобавештајне службе откривен је акт шпијунаже непознатог официра у корист Њемачке. Трагови су упућивали на Врховни штаб француске војске у којем је капетан Алфред Драјфус био једини Јевреј. Упркос томе што није било стварних доказа за инкриминације за које су га оптужили, Драјфус је ухапшен и осуђен на доживотни затвор на Ђавољем острву, у Француској Гвајани.

Исте је године пуковник Мари Жорж Пикар, шеф контраобавештајне службе, открио правог кривца, мајора Фердинанда Естерхазија, али му је вођство генералштаба забранило даљу акцију, Естерхазија ослободило кривице, а пуковника Пикара премјестило у Тунис.

Истина је продрла у јавност, па су многе познате особе оног времена стале у одбрану Алфреда Драјфуса, међу осталима и познати писац Емил Зола који је 1898. године у свом отвореном писму оптужио чланове Врховног штаба за „један од најгорих правних злочина у историји“. Емил Зола је због тога писма осуђен на годину дана затвора због чега се склонио у Енглеску. Золино писмо је подијелило цјелокупну француску јавност на демократски и конзервативни табор. Због тих догађаја Француска се нашла 1898. године на ивици грађанског рата. Исте године је откривено да је документ који је теретио Драјфуса кривотворен.

Кривотворитељ, пуковник Анри је признао то дјело и убио се у затвору, а мајор Естерхази је побјегао у Лондон. Нова влада је 1899. године наредила ревизију процеса, али упркос очитим чињеницама које су ослобађале Драјфуса, исти је од стране војног суда опет оглашен кривим, али је уз одређене олакшавајуће околности осуђен на 10 година затвора. Недуго потом га је предсједник републике помиловао, а 1906. године је извршена нова ревизија процеса на којем је Алфред Драјфус потпуно рехабилитован, унапријеђен у мајора и одликован Редом Легије части. Учествовао је у Првом свјетском рату и 1918. године унапријеђен је у потпуковника.

Образац „Оптужујем“ вјечна је опомена. У тој опомени и јесте величина Золиног чина.

ОПТУЖУЈЕМ ПОЛИТИЧАРЕ ДА СУ ЂАВОЛСКИ ТВОРАЦ ТОГ ПОДБАЧАЈА ПРАВДЕ – НЕСВЈЕСНО – ЖЕЛИО БИХ ДА ВЕРУЈЕМ….

ОПТУЖУЈЕМ ИНТЕЛЕКТУАЛЦЕ ЗА САУЧЕСНИШТВО, МАКАР ПО ОСНОВУ МЕНТАЛНЕ НЕСТАБИЛНОСТИ, У ЈЕДНОЈ ОД НАЈВЕЋИХ НЕПРАВДИ ВИЈЕКА…

ОПТУЖУЈЕМ САРАДНИКЕ ДА СУ ДРЖАЛИ У СВОЈИМ РУКАМА АПСОЛУТНИ ДОКАЗ НЕВИНОСТИ, АЛИ СУ ГА ПРИКРИВАЛИ…

ОПТУЖУЈЕМ ПОЛИЦИЈУ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ЛОШИХ ИСТРАГА, ПОД КОЈИМ ПОДРАЗУМИЈЕВАМ ОНЕ МОНСТРУОЗНО ПРИСТРАСНЕ…

ОПТУЖУЈЕМ СКРИВЕНЕ „УРЕДНИКЕ“ ЗА КОРИШЋЕЊЕ МЕДИЈА ДА БИ СПРОВЕЛИ ОДВРАТНУ КАМПАЊУ КОЈА БИ ЗАСЛИЈЕПИЛА ЈАВНОСТ…

КОНАЧНО, ОПТУЖУЈЕМ ПРАВОСУЂЕ ЗА ПРИКРИВАЊЕ НЕЗАКОНИТОСТИ ПО НАРЕЂЕЊУ…“

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This