Izaberite stranicu

Поводом празника Светог Николаја, у манастиру Тврдошу, Свету архијерејску литургију служили су Епископ захумско херцеговачки и приморски г. Димитрије и умировљени Епископ Атанасије, уз саслуживање свештенства и монаштва и молитвено учешће вјерног народа.

Након читања Светог Јеванђеља владика Атанасије је говорећи о свом небеском заштитнику казао да ако иједан светитељ у себи садржи синтезу свих јеванђелских врлина, чуда и учења, онда је то Свети Николај Мирликијски, синовац великог Николе Патарскога. Говорећи о томе да се Св. Николај прославио спасавајући морнаре са југа Мале Азије, гдје су велике морске буре, владика је истакао да је Свети Николај спасавао и многе друге:

“Један сиромашни отац имао је три кћери, па је хтео да их уда и одлучио је да продаје њихова тијела да ти зарадио новац. Међутим, Свети Николај је узео три кесе златника и ноћу спуштао кроз прозор тог човек и он је једну по једну кћер удавао. Отуда су потекли ти дарови, то даривање уочи Божића које се и данас у Њемачкој практикује.”

Појаснио је да је Деда Мраз фикција, а да је Свети Никола тај који дарује:

“Какав Деда Мраз, то је једна фиктивна фигура, као што има много фикција у савременој цивилизацији. Не постоји никакав Деда Мраз, постоји Свети Николај који доноси дарове децу .”

Послије освећења славског колача и жита, Епископ  Димитрије је поздравио све присутне и честитао славу Епископу Атанасију и свима свечарима.

Празновање светитеља Божијег Николаја, и славе владике Атанасија, настављено је у трпезарији славским ручком.

Извор: Епархија захумско херцеговачка и приморска

Pin It on Pinterest

Share This