Izaberite stranicu

Руска Хуманитарна Мисија, руске невладине и друштвене организације започињу кампању прикупљања, куповине и отпремања медикамената у средине на Косову и Метохији, у којиме је отежано или прекинуто снабдевање лековима и основним намирницама.

Из Мисије позивају све људе добре воље, организације и удружења да се прикључе кампањи, а власти у Приштини позивају да не прави сметње у достави помоћи угроженима и у њеној расподели.

Руској Хуманитарној Мисији, наиме, непрестано стижу молбе за помоћ становницима Косовске Митровице због тога што је онемогућено снабдевање чак и најосновнијим лековима и животним потрепштинама.

„Сматрамо да је ово несумњиво хуманитарно реаговање на кризну ситуацију и да ова акција пружања помоћи не сме бити искоришћена у политичке сврхе“, поручују из Мисије.

Уверена у хуманитарни значај једнаког доступа помоћи, а одбацујући религиозне, етничке и политичке разлоге и симпатије у хуманитарној сфери, Руска Хуманитарна Мисија делује у кризним регионима света и реализује конкретне пројекте на Балкану, у земљама Средње Азије и Блиског истока у областима образовања, медицине и инфраструктуре, сарађујући са међународним хуманитарним организацијама.

На конференцији за медије, на којој је саопштено да Мисија и њени истомишљеници и колеге крећу у акцију помоћи, прочитано је и писмо докторке Данице Грујичић, у којем је подсетила да је стање на КИМ, посебно у српским енклавана на југу веома тешко, а да се ту не ради о политици, већ о томе да је људима ускраћено правио да се лече.

„Стање је јако тешко, болнице, домови здравља и апотеке остају без лекова. Србима, нарочито онима који живе у енклавама, је тешко да болесни долазе у централну Србију како би узели терапију. Искористићу прилику да позовем све људе добре воље да помогну угроженим људима у јужној српској покрајини јер је стање алармантно“, поручила,је Грујичић, те додала да је од Русије, као доказанопг приојатеља Србије помоћ и очекивала.

На прес конференцији говорили су и демутати Думе Јевгеније Примаков, Павел Сергејевич Дорохин те Алексеј Михаилович Полковников, генерални директор Руске хуманитарне мисије и Михаил Александрович Бондар, директор Мисије за Балкан.

Извор: РТВ Војводине

Pin It on Pinterest

Share This