Izaberite stranicu

Парох рожајски, отац Слободан Радојевић, којег дио рожајске јавности повезује са припадницима Одбора за изградњу споменика Павлу Ђуришићу у беранском селу Заостро, казао је да је злоупотребљено његово присуство прослави црквене славе храма посвећеног Светој Петки у том селу. Радојевић потврђује да је присуствовао Литургији, а да је потом био гост црквене славе, 8. августа прошле године.

– Након што је телевизијски прилог са тог скупа приказан, а у чијем кадру сам се и ја нашао, дио рожајске елите се просто обрушио на мене називајући ме четником. Оптужују ме и да сам члан Одбора за изградњу споменика Ђуришићу, посредно ми поручујући да нисам добродошао у овом граду. Овом приликом желим да кажем да Црква, а самим тим и ми који јој служимо, никада није била ни уз какву идеологију, као ни уз било коју политичку партију, јер Црква, односно наша вјера није идеологија, већ кроз Литургију жива заједница са самим Богом.

Морам да кажем да Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је дао благослов за изградњу цркве у Заостру, чијој слави сам присуствовао као гост, никада није дао сагласност за изградњу споменика Павлу Ђуришићу, као ни да овај сабор буде четнички, већ народни сабор на који су сви добродошли, па стога и ја дијелим његов став – казао је Радојевић, истичући да је његова мисија да проповиједа мир и љубав.

Наглашава да је Рожаје град мира и толеранције о чему најбоље свједочи актуелна власт.

– За три године колико живим у овом граду, упознао сам пуно добрих људи, муслимана и Бошњака. Од њих сам научио како се треба борити за интересе свог народа, за своја права и како треба чувати историју свог народа и учвршћивати људе у вјери. Научио сам како се треба борити за национални и вјерски идентитет, као и за свој језик. Међутим, разочаран сам ставом појединих грађана, посебно оних из Меџлиса исламске заједнице који поручују да треба порушити споменик који је подигнут у селу Буковица у знак сјећања на убијене невине цивиле православне вјеросповијести током Првог и Другог свјетског рата, јер сматрају да тај постамент наводно нарушава међунационални склад. Вријеме је да се суочимо са прошлошћу и једни другима погледамо у очи и изнесемо истину на видјело -казао је Радојевић, уз подсјећање да је споменик откривен и освјештан 4. јуна прошле године и да је подигнут с циљем да се сачувају од заборава страдали житељи Буковице.

Радојевић истиче да ће сличан споменик бити подигнут и у селу Бијела Црква у којем је од руке појединаца из муслиманског корпуса почетком Другог свјетког рата убијено више од 20 невиних цивила.

– На спомен плочи ће бити урезана имена невино страдалих житеља Бијеле Цркве, међу којима је убијено и једно дијете у колијевци. Нажалост, деценијама након тог злочина морало се ћутати, а ћутало се и о рушењу цркве у Рожајама, на чијем мјесту је изграђена ОШ „Мустафа Пећанин. О свим овим погромима православног живља писао је књижевник Исо Калач. Мислим да је вријеме да се сјетимо свих невино страдалих и једни другима признамо да су злочини почињени како би на истини градили међунационалну толеранцију и будућност – казао је Радојевић, истичући да за страдање православног становништва у тим крајевима није одговоран муслимански народ већ појединци из тог народа.

– Имамо доста примјера да су муслимани током прошлих ратова штитили православни живаљ на овом простору и о томе се и данас приповиједа. Међутим, злочине не можемо препустити забораву, већ их морамо помињати и осуђивати починиоце, и подизати споменике као опомену да убудуће не смијемо понављати сличне грешке – казао је Радојевић.

Помагали изградњу цркве

Наводи да је приликом изградње цркве Ружице, као и њене обнове велики број Бошњака муслимана дао прилог.

– Нажалост, политика коју су водили појединци последњих деценија довела је до расељавања православаца, па данас овдје живи свега 180 православних домаћинстава. Православци су се исељавали и исељавају се због немогућности запослења, а посао не могу да добију ни најобразованији – истакао је парох Радојевић.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This