Izaberite stranicu

– Одлука Цариградске Патријаршије, уз активно учешће Владе Украјине, о давању аутокефалности новој црквеној структури представља још један политички начин да се разделе народи Русије и Украјине што може довести до насиља, казао је предстојатељ Руске православне заграничне цркве Митрополит источноамерички и њујоркшки Иларион за ТАСС 17. децембра.

– Ово [давање аутокефалије] потпуно је неканонски чин Цариградске васељенске патријаршије учињен у супротности са свим црквеним канонима, нагласио је Митрополит. – Тај поступак само појачава раздор између верника у Украјини. Можемо рећи да је то политички начин да се још више подели народ Украјине и Русије, пошто председник државе [Украјине – Петро Порошенко] тако снажно притиска канонску Украјинску православну цркву коју предводи Митрополит Онуфрије називајући је московском. У ствари, украјински народ је већински у канонској УПЦ.

– Ако власти (Украјине) буду вршиле насилне радње против наше Православне цркве, то ће вероватно изазвати чак и крвопролиће и мучеништво међу паством. Ово је врло лоша ситуација. Молимо се да Господ  подари мир Украјини, народу, да православни хришћани остану верни Цркви Христовој и да се не предају вештачким црквеним установама.

Према Митрополиту, ово стање је могуће поправити и повратити јединство у Цркви и међу вернима ако Цариград поништи све своје претходне одлуке и радње у односу на  Украјинску цркву.

– Наравно, мало је вероватно да ће он то учинити, али ако сада дође до неког притиска локалне власти (Украјине) и новоосноване аутокефалије против православних хришћана, у  земљи неће бити помирења или мира. У земљи постоје оштре струје које ће покушати да изазову раздор.  Не може бити општења између Руске православне цркве, Руске православне заграничне цркве и новоосноване аутокефалне Цркве у Украјини. Саслуживање је немогуће, верници не би требало да иду у ове храмове ако себе сматрају православним хришћанима – рекао је Митрополит Иларион.

– Канонска Црква је Украјинска православна црква на челу са Митрополитом Онуфријем и његовим Синодом, напоменуо је Митрополит и подсетио да тренутно Московска патријаршија и Руска православна загранична црква такође не опште с Васељенском патријаршијом, чије су радње довеле до међуцрквеног раскола.

– Нећемо саслуживати све док се не исправи ова велика грешка – казао је Митрополит Иларилон.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This