Izaberite stranicu

На данашњи дан, 18. децембра 1916. године завршена је десетомјесечна битка код Вердена у Првом свјетском рату.

Француски и њемачки војници провели су десет дугих мјесеци ратујући у Вердену, заглављени у рововима у битки која се претворила у брутално крвопролиће и урезала се у колективно сјећање оба народа.

Пакао је почео у фебруару 1916. године. Њемачке снаге су из 1.200 топова немилосрдно пуцале по француским положајима и само до тог поподнева на њих испалили милион граната.

Крвопролиће је трајало 300 дана и однијело минимум 300.000 живота на обије стране, с још најмање 470.000 повријеђених бораца.

Након што су Њемци освојили стратешки важну утврду у Доуаумонту полако су кренули према Вердену. Французи су, међутим, некако успјели да издрже први налет и од тада су двије стране биле у пат позицији. Након десет мјесеци ратовања и 300 хиљада мртвих, линија бојишта била је готово иста као и на почетку.

Верден није промијенио ништа. Али је био парадигма Првог свјетског рата – рововског рата и рата исцрпљивања .

У Вердену су се у потпуности показале све страхоте индустријализованог рата – са топовским салвама, нападима бојним отровима и бацачима пламена на маленом простору. Битка за Верден је постала симбол бесмислености и дивљаштва Првог свјетског рата. Војници са обије стране пролазили су кроз једнаку агонију и преживљавали исте страхове.

 

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This