Izaberite stranicu

Иако је снег завејао целу Свету Фрушку Гору и равни Срем, у манастир Јазак пристигли су Његово преосвештенство Епископ Сремски г. Василије, свештенство, монаштво и повећи број верног народа да молитвено прославе празник Светог цара Уроша крај ћивота са његовим моштима.

Владика Василије је началствовао Светом литургијом и сечењем славског колача уз саслужење двојице архимандрита, шест свештеника и епархијског ђакона оца Слободана.

Предивно појање хора “Свети Стефан Дечански” стапало се под сводовима манастира са радосним гласовима деце која су анђелским срцем и чистотом облагодатили овај молитвени скуп.

Пуковник Стеван Карапанџа и још двојица младих официра – мајора Војске Србије били су почасна стража пред царевим ћивотом током богослужења. Њих је владика посебно поздравио за славском трпезом и захвалио се за учешће у достојанственој прослави.

Мати игуманија Параскева испред сестринства манастира даровала је, рукама сестара монахиња, предивно извезену одежду Епископу Василију, дар за 40 година архијерејске службе у питомоме Срему а поготово за молитвену и очинску подршку у обнови светиња – манастира и скитова Свете Фрушке Горе.

Владика је у речи захвалности истакао да је свеукупна духовна обнова у Епархији саборно дело свештенства, монаштва и верне деце Светог Саве и да ће тим путем ићи док га Бог држи на часној столици епископа сремских – наследника знамените Архидијецезе Карловачке митрополије.

П. Кондић

Pin It on Pinterest

Share This