Izaberite stranicu

Данас се навршава 20 година од убиства шесторице српских младића у кафићу “Панда” у Пећи. Истрага након рата на Косову није покренута, а убице ни до данас нису познате.

Пре две деценије, 14. децембра 1998, двојица маскираних људи ушли су у кафић “Панда”, у центру Пећи, и рафалном паљбом из аутоматског оружја усмртили петорицу српских средњошколаца и једног студента.

Убијени су ученици пећке гимназије “Свети Сава” – Иван Обрадовић, Зоран Станојевић, Светислав Ристић, Драган Трифовић и Вукосав Гвозденовић, и студент Иван Радевић.

Локал “Панда” налази се преко пута пећке гимназије, а власник тог кафића је одмах након тог масакра локал дао на продају.

После рата, случај “Панда” не постоји у косовском правосуђу.

Канцеларија за Косово и Метохију је раније затражила од међународне заједница да коначно почне са расветљавањем тог и свих осталих злочина почињених над српским народом у Покрајани.

Тужилашто за организовани криминал је до прошле године испитало 34 сведока у оквиру истраге, коју од маја 2016. води против непознатих извршилаца убиства шест српских младића, и прибавило је, према извештајима медија, бројне материјалне доказе.

Најављено је тада испитивање још једног броја сведока и прибављање доказа који могу бити од користи за овај поступак.

Наредбом о спровођењу истраге, од 12. маја 2016. године, више непознатих учинилаца терети се за кривично дело тероризма, које је за последицу имало смрт шест и рањавање три лица.

Случај ”Панда” је Тужилаштво за организовани криминал преузело крајем 2015. године од Тужилаштва за ратне злочине, пошто је дело извршено пре почетка марта 1999. године, односно пре НАТО бомбардовања (који би кривичном делу дао елемент ратног злочина).

Председник Србије Александар Вучић је у више наврата, сада и док је био премијер, изјављивао да постоје “нека сазнања” о убиству шесторице младића, али да “надлежни органи Србије трагају за доказима.

Веровао је, како је рекао, да ће случај бити раније решен и додао да држава са великом пажњом ради на томе.

Поручио је у више наврата и да држава Србија неће крити од јавности, посебно не од родитеља, ко су починиоци овог гнусног убиства, ко год да је у питању, а није искључио могућност да нам се истина, када једном буде утврђена, неће допасти.

Због недостатка конкретних информација о овом убиству, кружиле су и круже бројне спекулације.

Најпре се, наиме, злочин приписивао припадницима тзв. Ослободилачке војске Косова, као и припадницима страних служби, а од пре неколико година помиње се и могућа умешаност тадашњих припадника МУП-а Србије.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This