Izaberite stranicu

У хуманитарној акцији за народне кухиње Косова и Метохије (КиМ), у организацији Српске православне црквене општине Котор (СПЦОК), прикупљено је 2.250 евра.

Хуманитрарну акцију због новонастале кризе на Косову и Метохији, те отежаног снабдијевања производима из централне Србије и пријетње несташицом основних животних намирница, организовали су и Михољски Збор и Братство православне омладине Црне Горе.

„Поменута средства су прикупљена у цркви Светог Николе у Старом граду, а видјећемо још и колико је обезбијеђено путем уплата на жиро рачун“, каже парох которски, намјесник бококоторски, протјереј ставрофор Момчило Кривокапић, преноси сајт www.spckotor.me.

Прикупљена је и помоћ у намирницама, а дио средстава послаће и СПЦОК.

Када је ријеч о намирницама сакупило се највише брашна, а помоћ је прикупљана и на нивоу околних парохија.

„За ову суму можемо купити респектабилну количину намирница“, каже отац Момчило Кривокапић и подсјећа да у Котору акција помоћи српском народу на КиМ континуирано траје, а независно од ситуације чланице локалног Кола српских сестара најмање једном годишње шаљу помоћ у одјећи и новцу.

Иначе, акција помоћи народним кухињама на КиМ није окончана и трајаће кроз редовне токове до када то буде потребно.

„На примјер често нам дођу људи који независно од акција донесу средства за КиМ“, додаје отац Момчило Кривокапић.

Подсјећа и како се у љетошњој акцији „Котор за Космет“ у организацији НВО „Удружење навијача Црвене Звезде-Котор” сакупило око 16.000 евра, од чега само на хуманитарном концерту на препуној љетњој позорници у Старом граду 8.450 евра.

Иако овај простор располаже са 400 мјеста, продато је 1.690 карата, па су многи остали ван њега.

„Циљ је да се прикупљена средства упуте тамо гдје смо сигурни да ће доћи до народних кухиња, које би се иначе угасиле да нема помоћи са стране. Не треба подсјећати да је тамо ситуација редовно лоша, а сада посебно“, казао је отац Момчло Кривокапић.

Према подацима са сајта  Хуманитарне организације Епархије рашко-призренске – Мајка девет Југовића – Народне кухиње на Косову и Метохији, током једне године за шест народних кухиња потребно је 220 тона брашна, 28 т купуса, 19 т кромпира, 22 т конзервираног поврћа, седам тона уља , 15 тона соли и осталих зачина.

Шест народних кухиња током пет дана у седмици опслужи око 2.100 најугроженијих Срба. У достави хране током једног дана особље пређе и до 150 км по тешком и неприступачном терену.

У пекарама при народних кухиња током једног дана утроши се преко 800 кг брашна.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This