Izaberite stranicu

Другу годину заредом, у храму Светог Василија Острошког у Касарским Ливадама код Шапца богослужбено је прослављен Свети Мардарије, новопросијавши светитељ свете Српске Цркве. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Миливој Пајић уз саслужење протојереја Валентина из Бајталске области из Украјине, док је за певницом појао део етно групе Јефимија са вернима.

Владика Мардарије је прибројан лику Светих на редовном заседању Светог Aрхијерејског Сабора у мају 2015. године. Том приликом је и одређен датум прослављања – 12. децембар, дан на који се упокојио у Господу.

О животу великог Божјег угодника казивао је старешина храма отац Иван Јанчић, што је било драгоцено за верни народ, који је принео славски колач и жито у славу Светог Мардарија. Новопросијавши српски светитељ је заживео у нашем народу о чему сведоче и свечари који су за свог заштитника узели тог српског светитеља.

Кум славе хаџи Драган Стевановић принео је славски колач и жито и даривао цркви иконе Светог Мардарија и Светог архангела Михаила, које су на посебан начин украсиле монахиње манастира Свете Петке из Беркасова код Шида (Епархија сремска). Тај фрушкогорски манастир са игуманијом мати Анисијом познат је и по ручно украшеним иконама Божјих угодника.

Фрескописац Андрија Чоловић из Младеновца је такође поклонио икону Светог Мардарија са медаљоном у којем ће (нада је свих у цркви и парохији), по благослову архијереја шабачког Лаврентија и новограчаничког-средњезападноамеричког Лонгина, наредне године бити честица моштију Светог Мардарија.

Гостољубље оца Ивана и протинице Љиљане, братије свештеника, са парохијанима видно је, као и у свим приликама,  и после литургијског сабрања, за трпезом љубави. Песник из Шапца Милутин Недић казивао је песму посвећену Светом Мардарију. Отац Валентин из Украјине је казивао о историјату иконе бајталске чудотворне иконе Богородице Одигитрије, која је реплика иконе Богородице са Христом коју је насликао апостол и јеванђелист Лука. Српски народ прикупља прилоге за обнову овог манастирског комплекса у Одеси.

У великој трпезарији припремљен је и културно-духовни програм у којем је хаџи Драган Андрић говорио о старцима Свете Горе.

Извор: СПЦ

 

Pin It on Pinterest

Share This