Izaberite stranicu

Епископ Константинопољске цркве убијеђен је да је украјинско питање – проблем свих Православних цркава и да га је неопходно решавати искључиво путем свеправославне дискусије.

Украјина је припадала и припада Руској цркви, и то је историјска чињеница. Такво гледиште је саопштио у емисији “Ријеч богослова” познати патролог и богослов, почасни предсједник Међународног института атонског наслеђа епископ Константинопољског патријархата Митрополит диоклијски Калист (Вер).

“Иако сам митрополит Васељенске патријаршије, не слажем се с позицијом коју заступа Патријарх Вартоломеј”, казао је представник Константинопољске цркве. “Са свим дужним поштовањем према мом патријарху, морам да кажем да сам сагласан са ставом Московског патријархата да Украјина припада Руској цркви. На крају крајева, Кијевска митрополија је по договору 1686. године предата испод омофора Васељенске патријаршије под омофор Московске и тако је Украјина 330 година била дио Руске цркве”.

Јерарх је изразио увјерење да је са стране Константинопољског патријархата било неразумно једнострано поништење одлуке из 1686. године. “На крају крајева, како каже Аристотел, ни Бог не може да измијени прошлост”.

“То је историјска чињеница – Украјина је припадала и припада Руској цркви. Због тога сматрам грешком Васељенског патријарха давање аутокефалије двојици расколника – Филарету и Макарију”, истакао је богослов.

Притом он наглашава да је забринут и због дејстава Руске православне цркве, која је донијела одлуку о прекиду евхаристијског општења с Константинопољем. По његовом мишљењу, разговор о ситуацији у Украјини треба водити у духу братске љубави, без прекида општења.

“Напредак је могућ само кроз свеправославни разговор. Могуће је да ћемо морати поново сазвати Велики и Свети сабор, који је прије двије године одржан на Криту”, сматра познати богослов.

“Према томе, не могу се у потпуности сложити ни с једном страном. И снажно се молим да некако дође до помирења”, каже Митрополит диоклијски Калист (Вер).

Извор: http://spzh.news

С руског: Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This