Izaberite stranicu

Више од 45 возила Кфора ушло је јутрос на север Косова и Метохије. Колона се зауставила у Лепосавићу после чега су кренули ка Косовској Митровици. Из Кфора за РТС кажу да је реч о редовној вежби.

Колона Кфорових возила, коју све време надлеће хеликоптер, дошла је пре поднева до Дренског поља, код Лепосавића, одакле се око 13 часова упутила ка Косовској Митровици, јавља репортер РТС-а са лица места.

Поред борбених возила, припадници Кфора носе и опрему за блокаде и прављење баријера, попут грађевинских машина, багера, колутова жица.

Портпарол Кфора Вићенцо Грасо каже за РТС да је реч о редовној вежби.

“Има и других конвоја који се крећу у другим деловима Косова. У складу са Резолуцијом 1244, трупе Кфора тренирају спремност да буду брзо распоређене широм Косова”, рекао је Грасо.

Кфор је истакао да они брину о безбедности Срба, на шта је реаговао потпредседник Српске листе Игор Симић поручивши да би Кфор, ако стварно брине о Србима, требало да упери трупе ка југу а не ка северу.

На Твитер налогу Кфора прецизирано је да се конвој јуче кретао према Призрену, а данас према северу Косова.

Грасо је данас за Кос сев рекао да се вежба одвија и у зони запад и исток, те да су се јуче јединице Кфора кретале од Урошевца ка Призрену и да то “нико није приметио”.

Истакао је да “нема посебне мете” и да је у питању вежба јединица које ће се по завршетку вежбе вратити у своје кампове.

Покрети Кфора на северу долазе у тренутку већ подигнутих тензија након потеза које Приштина повлачи мимо ЕУ, а посебно уочи намере да сутра донесе одлуку о формирању косовске војске.

Командант здружених снага НАТО у Напуљу, адмирал Џејмс Фого рекао је јуче да је формирање војске нешто о чему “суверено одлучује” Приштина.

У том контексту, присуство Кфора на северу, посебно састав и опрема возила, указује на страховање од могуће реакције Србије.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This