Izaberite stranicu

Свеобухватни лексикон „Срби на Косову и Метохији у 19. и 20. вијеку“ представља обичне и знамените људе тог времена, а припремили су га професор Милован Ј. Богавац и професор Драгослав С. Ћетковић.

Лексикон су објавиле двије издавачке куће „Службени гласник Србије“ и „Обележја плус“, пренио је РТС.

Капитално издање је библиографски лексикон посвећен Србима који су својим радом обиљежили 19. и 20. вијек.

Прије свих лексикон оних који су заслужни за очување националног бића Срба православаца у вријеме робовања под Турцима. Представљени су и Срби који су учествовали у ратовима за одбрану и ослобађање народа и отаџбине.

„Аутори Ћетковић и Богавац са групом сарадника донијели су репрезентативан увид у биографије скоро 2.000 људи уз то прилично прецизан пресјек друштвених, историјских, културних и политичких околности, односно атмосфере у којој су они живјели и створили значајна дјела“, каже књижевник проф др. Миливоје Павловић.

Тако су у књизи „Срби на Косову и Метохији у 19. и 20. вијеку“ заступљени не само они који су рођени и стварали на том дијелу балканске ветрометине, већ и из других крајева који су тамо живјели, а оставили значајан траг српског трајања.

„Наравно, то је велики залогај вјероватно био за нас, а и то ће бити повод за младе људе, за институције, за државу да настави да развија ову врсту литературе“, каже аутор књиге Драгослав С. Ћетковић, преноси РТС

Књижевник Миливоје Павловић додаје да овакве књиге јачају етичку, културну, друштвену и политичку позицију Србије која се брани књигом и знањем.

Књига о знаменитима Србима и њиховом двестотогодишњем битисању у Метохији и на Косову је својеврсно свједочанство духовног богатства нашег народа, Срба који су дали печат не само националној култури. Зато је ауторима на 63. празнику књиге у Београду додијељено специјално признање.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This