Izaberite stranicu

Председник Русије Владимир Пурин открио је јуче у Москви споменик славном писцу и добитнику Нобелове награде Александру Солжењицину, на стогодишњицу његовог рођења.

Споменик је дело скулптора Андреја Коваљчука, а постављен је на Таганки, у улици која носи Солжењициново име.

Срце, душа и разум Александра Солжењицина су истовремено били испуњени и болом за отаџбину и безграничном љубављу према њој, рекао је Путин.

Та осећања су, додао је, покретала читаво његово стваралаштво и он је јасно одвојио праву, народну Русију од тоталитарног система који је донео страдање и тешке тренутке за милионе људи.

Путин је истакао да се добро сећа састанака са Солжењицином, његове мудрости и уравнотежености, његовог дубоког разумевања историје.

И док се налазио у изгнанству, Солжењицин никоме није дозволио да са презрењем и злобом говори о отаџбини и борио се против сваке русофобије, нагласио је Путин, преноси Спутњик.

Путин је казао да Солжењицин никад није желео никоме да угоди.

У својим литерарним радовима, као и у друштвеној делатности, отворено се борио за своје погледе и убеђења, доказујући безусловну вредност моралних закона на којима почива свако друштво, поручио је Путин.

Свечаности су присуствовали Солжењицинова супруга Наталија и његова три сина.

Извор: РТВ Бојводине

Pin It on Pinterest

Share This