Izaberite stranicu

Епископ јужнобесарабијски Венијамин одслужио је 8. децембра 2018. године Божанску Литургију у цркви Светог Теодора у манастиру Сихастрији поводом 20-годишњице блаженог престављења архимандрита Клеопе Илијеа, једног од румунских истакнутих стареца прошлог века. Старац Клеопа је био игуман манастира Сихастрије и позната духовна личност Румунске Православне Цркве. Иначе, био је духовни отац данашњег румунског патријарха Данила за време његовог монашења.

Отац Клеопа је уснуо у Господу 2. децембра 1998. године, али његове духовне поуке и даље инспиришу православне вернике у Румунији и шире.

После Божанске Литургије, епископ Венијамин је служио парастос за покој душа архимандрита Клеопе, јеросхимонаха Пајсија Олару и архимандрита Јоаникија Балана на манастирском гробљу. -Иако су живели у тешким временима, ови монаси су остали чврсти и верни Христовом позиву, предано су носили крст и сведочили свој монашки завет, и тиме су били подршка и узор живљења у Христу за многе вернике, монахе и свештенике. Захваљујући овим духовним величинама, манастир Сихастрија је постао истинска духовна оаза, казао је архијереј.

Владика Венијамин је подсетио на то да је управо у том манастиру монашки постриг примио данашњи предстојстељ Румунске Цркве Блажењејши г. Данило, и да је на чину монашења духовни отац му је био старац Клеопа, а да је тражио је духовне савета и од стареца Пајсија и Јоаникија.

Извор: базилика.ро (са енглеског: Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This