Izaberite stranicu

Другог дана Научног скупа „Осам векова аутокефалије Српске Православне Цркве“ на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, 11. децембра одржано је више предавања учесника овог значајног симпосиона.

Предавања су, између осталих одржали Његово преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј Буловић на тему „Изворна и савремена аутокефалија са посебним освртом на ону коју је издејствовао Свети Сава 1219. године“, Преосвећени умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. Атанасије Јевтић на тему „Однос Цариградске и Српске Пећске патријаршије кроз историју“, Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије (Перић) на тему ,,Пастирска и мисионарска делатност Светог Саве“.

Преосвећени Епископ бачки је оценио да је наше време – вријеме дубоке кризе црквене и канонске самосвести.

„Теорија и пракса аутокефалије налазе се на клизавој низбрдици. Аутокефалија се више не јавља у улози чиниоца и градитеља јединства у Телу Православне, Католичанске Цркве него све чешће представља камен спотицања, што конкретно значи узрок тешких неспоразума међу Црквама. Штавише, спорови око аутокефалије једне велике аутономне Цркве, довели су до прекида општења међу Црквама, што представља најтрагичнију могућу варијанту. Надајмо се да ће тај прекид бити привременог карактера“, навео је владика Иринеј.

Владика је истакао да се поставља питање како да појам и систем аутокефалног организовања живота Цркава Божјих у васељени поново постане фактор јединства, а не фактор нејединства и раскола, како је сад у наше дане.

„Мислим да из историје древне Цркве, из примера Светога Саве који је са толико мудрости, расуђивања и смирења радио, од његовог доба па надаље, у нашој помесној Цркви, хвала Богу, није било пучистичких стицања ранга и статуса, ни у погледу аутокефалије, ни у погледу уздизања на степен патријаршије. Имам утисак да у нашем времену, наша историја, поготово историја Светосавске епохе и његове свете личности, може и нама да буде учитељица живота“, поручио је Епископ бачки.

Говорећи о односу Цариградске и Пећке патријаршије кроз историју, Преосвећени владика Атанасије се осврнуо на период покрштавања српског народа управо из центра Цариградске патријаршије, као и на рад Светог Саве на добијање аутокефалија за Жичку – Пећку архиепсикопију од цариградског Патријарха. Владика је изложио Жичку беседу о правој вери Светога Саве а говорио је и о Сабору цара Душана у Скопљу 1346. године.

Такође владика Атанасије се осврнуо на делатност смедеревског Митрополита Павла на обнови Пећке Патријаршије и на њено нелегално укидање од Охридске архиепископије и Цариградске патријаршије. У свом излагању обухватио је период односа Цариградске и Српске патријаршије од обнове Пећке патријаршије, под Патријархом Макаријем Соколовићем 1557. године, њено  признање од Цариградске, али и неканонска укидање 1766. године, па све до обнове из двадесетих година овог века.

Међународни научни скуп поводом јубилеја осам вјекова аутокефалије Српске православне цркве (1219-2019) који је почео у понедјељак, 10.  децембра и трајаће до петка, 14. децембра, организује се под покровитељством Светог архијерејског синода СПЦ. Домаћин скупа је Православни богословски факултет Универзитета у Београду.

Са симпосиона који је посвећен овом значајном догађају – добијању самосталности и осмовјековном доприносу Српске цркве историји, теологији и култури српског народа, извјештава Павле Божовић новинар Радио „Светигора“ :https://svetigora.com/drugi-dan-naucnog-skupa-na-pbf-u-u-beogradu/

Информативна служба СПЦ: Епископ Иринеј Буловић – Изворна и савремена аутокефалија

 

Pin It on Pinterest

Share This