Izaberite stranicu

Да је вјера јача од свих недаћа које су задесиле Србе у Ливањском кантону говори и то да су малобројни повратници успјели да саграде црквено – народни конак ради опстанка православља.

Конак, за чији је завршетак неопходно прикупити додатна средства, омогућиће повезивање српског народа Ливна, Дрвара, Гламоча и Грахова.

На Губинској парохији од рата не живи ни једно дијете. Данас ове крајеве насељава претежно домицилно српско, старије становништво. За оне који живе овдје православље је уточиште, а црквено – народни конак у изградњи, вјера је у боље сутра.

– Jедино нас то одржава заједно ова црква и ништа више – прича Мирко Јурић из села Губин.

Православни конак подједнако је важан како Србима који су остали на свом огњишту, тако и онима који су живот након рата започели у туђини.

– Пуно ће нам значити јер ту долазимо неколико пута годишње, долази нам поп из Ливна, и када дође сви смо ту на окупу – наводи Даница Ћук.

Заједничким снагама у конак је до сада уложено 200.000 марака.

– Овдје ће бити капацитет пет до 10 соба које ће свако моћи, ако се на вријеме јави, резервише, буде ту и иза себе лијепо поспреми, тако да срце коме буде тежило за завичајем ми ћемо се потрудити да му помогнемо, али то ми сви заједно правимо и то је од свих нас – поручује јереј Предраг Црепуља, парох Ливањски.

Како би конак био под кровом неопходна је помоћ добрих људи. Ради опстанка православља на овом простору, очувања српског језика и ћирилице, организована је и вјеронаука за десеторо српске дјеце у Ливањској парохији.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This