Izaberite stranicu

 

 

Духовно-културно вече Љиљане Хабјановић Ђуровић под називом “Само нас љубав може спасити” у организацији Кола православних сестара “Света Јелена Штиљановић”, одржано пред многобројном публиком у згради Академија знања у Будви, прво је гостовање ове списатељице у Будви након деценију и по.

Уводећи присутне у нови циклус предавања који ће се одвијати у току Божићниг поста у Академији знања, парох паштровски протојереј Драгослав Ракић је пожелио добродошлицу гошћи истичући да  Љиљана Хабјановић Ђуровић посједује у себи велику машту балканског човјека због које су чега њена дјела тако добро прихваћена.

Подсјетивши читалачку публику на ријечи Митрополита црногорско-приморсог г. Амфилохија који коментаришући њезин рад и дјела, наводи да она ходи стопама Доментијана, Светог Николаја Жичког и Светог Јустуна Ћелијског што нам говори да она свој рад књижевни и професионални темељи на апостолском раду преносећи духовни мир читаоцу.

“Њезин успјех и популарност можемо сврстати у један књижевни феномен, нарочито ако узмемо у обзир да данас постоје многи писци који теме својих дјела желе да уподобе разним глобалистичким идејама и тежњама које наша бића трују најчешће ирусом туге, бола, бестида. Гђа Љиљана се далеко од њих издиже и у својим дјелима проналази духовност и истиче праве вриједности човјековог бића, живота и смисла живљења. А човјеков смисао живота јесте управо та непрекидна борба против зла, пролазности а успињање у Господу”, казао је, између осталог, отац Драгомир изразивши наду да ће ово вече родити у нама нове плодове и да ћемо и ми доживјети преображење,  како гласи један од наслова ове списатељице.

Даљи ток угодног разговора књижевне вечери са госпођом Љиљаном преузела је гђа Јасна Марковић, познати новинар и водитељ РТВ Будва, вриједна чланица Кола сестара а која се потрудила да нашу Љиљану Хабјановић Ђуровић представи и упозна са парохијанима парохије паштровске, будванском публиком и шире.

Гђа Хабјановић је подијелила утиске о Будви и овом локалитету, и о јубилеју њеног рада. Са присутнима је подијелила то да молитвено приступа сваком новом писању. Публика је имала прилику да чује и нешто више о ауторкином најновијем дјелу “Со земљи”, роману о Светом Василију Острошком, који је већ доживио изузетан пријем код читалачке публике. Појаснила је зашто су поруке Светог Василија, Светог Саве, Светог кнеза Лазара, поруке кнегиње Милице и Мати Ангелине и других наших славних предака и данас живе, стваране и спасоносне, као и у вријеме када су изговорене:

“Сви они нам поручују да се чувамо вукова у јагњећој кожи и хљеба замијешеног квасцем фарисејским. Да се ослонимо на историјско наслеђе и вјеру православну. Док сам писала романе из духовног циклуса ја сам се непрестано мијењала. И осјећала сам како се мијењам. Прије свега, постала сам боља. Трпељивија. Научила сам да више разумијем и волим друге људе. Читам другачије књиге и слушам духовну музику. Не интересује ме ништа лако, ни испразно. У молитви налазим утјеху, надахнуће и смирење”, појаснила је ова наша позната књижевница.

У даљем разговору водитељица духовно – књижевне вечери је разговарала са гђом Хабјановић о њеним утисцима из Свете Земље и њеним дјелима превођеним за страно тржиште. Посебан акценат је била тема о дјечијим издањима, као и друга актуелна питања која се тичу различитих утицаја на нашу омладину што је и изузетна брига младих родиља, спомињући и рад школе вјеронауке при парохији паштровској и труда наше Цркве која врши мисију. Гђа Љиљана је своје одговоре и одређене поуке  давала на основу својих животних искустава.

У даљем разговору услиједила су укључења публике са разним занимљивим питањима која су допринјела добром и присном расположењу.

Свештеник Ракић је заблагодарио гђи Љиљани Хабјановић Ђуровић на предивној вечери и истакао да послије овакве вечери, концепт одјавног поздрава сличног било којој другој књижевној вечери није примјењив, јер ово вече није било само књижевно, и да је велика част упознати гђу Љиљану .

“Она у својим дјелима даје једну сасвим нову ширину и смисао књижевности, оплемењује књижевност и даје једну нову димезију бесједништва. Када се говори о бесједништву и мисији Цркве, постоје многе студије које описују како се она најбоље врши, а опет сваки бесједник зависно од дара на својствен начин приводи душу човјекову до самога Бога. Слушајући вечерас о дјелима гђе Љиљане Хабјановић Ђуровић, видимо да свако то дјело садржи одређену тајну и тајанствену поруку која читаоцу отвара духовне очи, усађује благодат Божија у срце и показује прави истински пут чивјековог бића.

На крају предсједница УО Кола сестара “Света Јелена Штиљановић”, гђа Гордана Кентер се усрдно захвалила гђи Љиљани на предивној вечери као и свим чланицама Кола на вриједном труду и раду, апелујући и позивајући и друге жене да се придруже Колу. Кентерова је као поклон испред Кола гђи Љиљани уручила икону Светог Стефана и Јелене Штиљановић.

Посебну круну и радост дружењу дала је дјевојка Анастасија Шћепановић из Подгорице, иначе почетник у писању, која је изрецитовала једну од својих пјесама посвећену Косову што је изазвало велики аплауз и овације.

Уз послужење, које су сестре из Кола припремиле, и добро расположење, дружење је настављено а гђа Хабјановић је стрпљиво потписивала књиге и фотографисала се са сабранима под мотом “Само нас љубав може спасити”.

протојереј Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This