Izaberite stranicu

Руски схимонах Варсануфије, који у сриједу стиже у посјету Митрополији црногорско- приморској, данас је допутовао у манастир Грачаница гдје је донио копију чудотворног Гаденовског крста- велике светиње Русије.

Крст се појавио прије 600 година пустињацима који су га, како каже предање, видјели како долази са небеса. Њима се представио Свети Никола и рекао да на том месту подигну цркву што су и учинили.  Саставили су и љетописе који говоре о томе каква су се све чуда дешавала под тим крстом. У совјетско вријеме крст је био сакривен, да би се његово друго обретење крста догодило 1990. када је случајно пронађен у селу Гаденово по коме је добио и име, и још увек се тамо налази.

Копије овог крста налазе се у Севастопољу, Волгогдару, Луганску, Јекатеринбургу, као и на Међународној космичкој станици.

Чувени руски схимонах Варсануфије, кога вјерници у Србији знају по претходном монашком имену— баћушка Гурије у Кингисепу гради цркву посвећену српском кнезу Лазару и цару Николају II Романову. Изградњу првог српско-руског храма поверио је Православном духовно-просветитељском центру „Љубав“ из Земуна.

Старац је у деветој деценији живота, али иако је тешко покретан, ово је његов седми долазак у Србију. Обишао је српске светиње у Црној Гори и на Атосу. Вријеме проводи у дубокој молитви. Говори ријетко и у изузетним ситуацијама.

Посјета схимонаха Варсануфија, доношење копије Гаденовског крста на КиМ,изгрдња цркве у Кингисепу, повод су за разговор наше колегинице Слободанке Грдиинић са  директором Православног духовно-просветитељског центра „Љубав“ из Земуна г. Војиславом Деспотом.

Линк: https://svetigora.com/ruski-shimonah-varsanufije-koji-u-srijedu-stize-u-nasu-mitropoliju-donio-gadenovski-krst-u-manastir-gracanicu/

Pin It on Pinterest

Share This