Izaberite stranicu

На данашњи дан, 10. децембра 2006. године у 92. години умро је чилеански диктатор Аугусто Пиноче.

Пиноче је у крвавом пучу 1973. године збацио с власти демократски изабраног предсједника Салвадора Аљендеа и владао земљом 17 година. Пиночеовом смрћу изневјерена је нада бројних жртава његовог режима да ће за злочине бити изведен пред лице правде.

Под изговором да је Чиле био под великим утицајем комуниста, Пиноче је, уз подршку САД-а и других јужноамеричких војних влада, спровео низ безбједносних операција у којима је убијено око 3.000 осумњичених противника и љевичара а око 30.000 је мучено. 1973. године, у нади да ће се одупријети највећој економској катастрофи у историји Чилеа, Аљенде и његова влада покушали су да се извуку из стагнације, али је резултат била хиперинфлација, потпуна економска парализа, што је изазвало велико незадовољство народа. У таквим условима председник Аљенде, вјерујући да је лојалан официр, прогласио је Пиночеа командантом армије. Међутим, Пиноче је за мање од мјесец дана извео државни удар, уз војну помоћ која му је дошла из САД-а.

Истога дана, приликом одбране предсједничке палате, Салвадор Аљенде извршава самоубиство, а 72 његова најближа сарадника су заробљени и стријељани. Затим је формирана војна хунта, односно влада састављена од одабраних људи који су командовали вођењем државног удара, са Аугустом Пиночеом на челу. Хунта је прогласила ванредно стање и распустила парламент. У првим мјесецима Пиночеове власти затвори и логори су толико били пуни да су се у ту сврху користили и спортски стадиони, бродови и војни комплекси. Сматра се да је по њиховим налозима ухапшено 130.000 Чилеанаца и страних држављана, од којих су многи мучени и убијени.

По окончању Пиночеове диктатуре нова влада је формирала Националну комисију за истину и помирење, чији је главни посао био да утврди кршење људских права за вријеме Пиночеовог режима. Утврђена је кривица Пиночеовог режима за смрт 3.197 лица и утврдила имена 600 припадника оружаних снага који су учествовали у кршењу права.

Пиноче је оптужен за осамнаест киднаповања, педесет седам смакнућа, за мучење, илегалну сахрану и злочиначко удруживање. Врховни суд Чилеа је у јулу 2002. године потврдио да бивши диктатор неће изаћи пред суд због лошег здравља.

Дана 3. децембра 2006. године Пиноче је доживио срчани удар од чијих последица је преминуо 10. децембра у војној болници у Сантјагу.

Pin It on Pinterest

Share This