Izaberite stranicu

У недјељу, 9. децембра, 28. седмице по Педесетници, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена је Света литургија.

Началствовао је протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Драган Митровић, као и протојереј :Бранко Вујачић, протођакон Владимир Јарамаз и ђакон Лека Вујисић.

Након читања из Светога Јеванђеља вјерном народу се пастирским словом обратио началствујући протојереј – ставрофор Далибор Милаковић.

“Сви смо призвани на вечеру Господњу, сви смо призвани да пијемо крв Његову и једемо Тијело Његово, јер само кроз Свето Причешће, само кроз заједницу са Богом, можемо задобити живот вјечни. Кроз ову заједницу нас призива прије свега Господ својим Јеванђељем, а онда апостоли Његови са којима је Господ заједно живио и којима је оставио и пренио свој благослов, а они својим ученицима. И тако до дана данашњег ево двије хиљаде година“, казао је он.

Отац Далибор је указао и на то да нас Господ једнако призива и на покајање, на созерцање сопственог живота и стално преиспитивање, будући да ће свако од нас сам за своја дјела пред Богом коначно и одговарати.

“Господ нас призива на Свето причешће, на сједињење са Њим, али нас призива и да созерцавамо, сагледавамо своје гријехове, своја дјела, своје поступке, своје мисли. Примјер такав су нам управо свети оци Цркве, који су непрекидмо испитивали себе пред Богом. И ако су свети Божији људи, они су се тим преиспитивањем и испитивањем сваким даном приблажавали Богу, пазећи на своје мисли, своја дјела која чине у овоземаљеском животу“, нагласио је отац Далибор.

Додао је да ће свако од нас пред Богом одговарати сам за себе, не за онога другога.

„Не смијемо да осуђујемо једни друге, не смијемо да гледамо на гријехове ближњих наших и да им због тих гријехова још и судимо. Када сагледавамо сопствене гријехове, треба да схватимо да су они наши, те да нипошто не смијемо друге оптуживати за сагрешења сопствена“, објаснио је отац Далибор.

На самом крају свог обраћања, отац Далибор је поручио да је свако људско створење призвано на спасење и на заједницу са Богом живим.

„Ма било које вјере, нације, боје коже. Сви смо ми створени по лику Божијем, сви смо створени као иконе Божије.
Када год погледате брата свога у лице његово, у очи његове, ви у ствари гледајући брата, гледате самога Бога у њему.
И кад тако гледамо једни друге, када се гледамо и видимо као браћу и као иконе Божије, тако ћемо де призвати и сами себе и једни друге у Царство Божије“, закључио је прота Далибор.

Борис Мусић

БЕСЈЕДА ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДАЛИБОРА МИЛАКОВИЋА

 

Pin It on Pinterest

Share This