Izaberite stranicu

Данас, на празник Св. Алимпија Столпника у Храму Светог Георгија у Будимпешти Свету архијерејску литургију служили су Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Архиепископ Вада и Митрополит Клужа, Салажа и Марамуреша г. Андреј (Румунска патријаршија) и Епископ будимски и администратор темишварски г. Лукијан, уз саслужење свештенства Српске и Румунске православне цркве.

Епископ будимски г. Лукијан поздравио је уважене госте ријечима допродошлице и представио их домаћој цркви у Будимпешти.

Сабраним вјерницима обратио се и Митрополит клужа г. Андреј који је говорио о братској љубави два народа (Срба и Румуна) и пројави те љубави у евхаристијској заједници.

На крају Литургије, Митрополит Амфилохије заблагодарио је Епископу Лукијану на срдачној добродошлици и на све присутне призвао благослов Божји и његових угодника Светог Петра Цетињског и Василија Острошког, чијих светих моштију је чувар.

Високопреосвећени Митополит је поклонио Цркви Светог Георгија у Будимпешти велику икони Светог Петра Цетињског, архијерејима иконе истог светитеља мање величине, док је вјерни народ даривао   иконицама Богородице Стањевићке.

Касније данас, у пратњи Епископа Лукијана, Митрополит Амфилохије је посјетио Историјски музеј Будимпеште и изложбу “Српска саборна црква у Табану. Трагом нестале Српске вароши у Будиму“.

Изложба је свечано отворена на празник Светог Димитрија и представља наставак рада на очувању и презентацији српског културног наслеђа у Мађарској. Послије конзервације и представљања икона Арсенијa Теодоровића рађених за иконостас Саборног храма у Будиму на изложби у Галерији Матице српске 2017. године, Историјски музеј је  изложбом Српска саборна црква у Табану. Трагом нестале Српске вароши у Будиму поставио то умјетничко остварење у шири оквир историјских и друштвених прилика. На тај начин, иконостас је представљен као материјални траг, не само умјетничких домета српске културе, већ и свједочанство духовног живота и стремљења српског народа у Угарској. Иконе Арсенија Теодоровића су централни експонат на изложби око ког су сабрани бројни други предмети који пред очима посматрача буде нестали живот Срба у Будиму, у некадашњој српској вароши Табану и Саборном храму кога више нема.

Претходне вечери у свечаној сали Текелијанума у Будимпешти, Митрополит Амфилохије је одржао предавање на тему: Божићни пост, у сусрет Божићу. На задовољство како свих присутних, тако и локалних медијских кућа, владика је говорио о актуелним дешавањима у хришћанском свијету, како на Истоку тако и на Западу, затим о Косову и Метохији и о осталим актуелним дешавањима.

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско приморски г. Амфилохије у пратњи протојереја-ставрофора Обрена Јовановића, секретара Епархијског управног одбора Митрополије, и јереја Игора Балабана, секретара Црквеног суда Митрополије, налази у вишедневној посјети Епархији будимској на позив надлежног архијереја Епископа Лукијана.

И.Б./С.Г.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This