Izaberite stranicu

На данашњи дан, 8. децембар 1925. године објављена је књига Адолфа Хитлера „Мајн кампф“, у којој је изложена концепција „Новог поретка“ и расне супремације Њемаца.

„Моја борба“ написана је у затвору Ландсберг, у коме је Хитлер лежао због велеиздаје након неуспјелог Пивничког пуча у Минхену 1923. године, служила је као основа политичког програма Национал-социјалистичке њемачке радничке партије.

Управник Ландсберга је у то вријеме забиљежио да се Адолф Хитлер надао да ће га књига спасити банкротства, што се касније и обистинило. И не само то, књига га је претворила у милионера, а до краја Другог свјетског рата била је штампана у 12 милиона примјерака. Чак се и дијелила тек вјенчаним паровима.

Премда данас није у свим земљама забрањена, чак ни у Њемачкој, пошто Баварска посједује ауторска права на њу врло ју је тешко легално штампати, због чега је добила ореол мистичног и мистериозног дјела.

Кључна теза „Мајн Кампфа“ је једноставна. Човјек је борбена животиња; стога је нација, као заједница бораца, борбена јединица. Сваки живи организам који престане да се бори осуђен је на одумирање. Таква је судбина и сваке државе или расе која престане да се бори. Међутим, борбена способност расе зависи од њене чистоће, због чега се она мора очистити од спољних елемената. Пацифизам је смртни гријех.

Прва дужност сваке државе јесте да национализује своје масе. Интелигенција појединца није од највеће важности; воља и одлучност су примарни квалитети. Аристократски принцип је разуман, интелектуализам је непожељан. Коначни циљ образовања је производња Њемца који уз минималну додатну обуку може бити претворен у војника.

Само сурова снага може осигурати опстанак расе, због чега је неопходно успостављање милитаристичког устројства друштва. Раса мора да се бори, јер у супротном труне и нестаје. Да је њемачка раса била уједињена на вријеме већ би била господарица земаљске кугле. Нови Рајх мора у себи да уједини све разбацане њемачке елементе по Европи. Раса која је претрпјела пораз може бити спашена само ако обнови своје самопоуздање. Војска мора бити научена да вјерује у своју непобједивост. Да би се њемачка нација обновила, она мора бити увјерена да је обнова слободе силом оружја могућа.

Оно што Њемачкој треба јесте проширење своје територије у Европи, због чега је предратна колонијална политика била грешка коју не треба понављати. Ширити се треба према Русији и посебно према балтичким државама, од којих треба отети плодна пространства на којима ће се населити Њемци. Никаква сарадња са Русијом не смије бити толерисана. Водити рат заједно са Русијом против Запада би био злочин. Словени су безумна маса која није способна да влада собом и све што су икада урадили, урадили су захваљујући германском елементу у тој маси.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This