Izaberite stranicu

На празник Ваведења Пресвете Богородице, у уторак, 21. новембра/04. децембра 2018. године, свечано је прослављена храмовна слава манастира Лепавина.

Манастир Лепавина је место у коме се, као реке, свакодневно слива мноштво верујућег народа који долази да се поклони чудотворној икони Пресвете Богородице. Тако је манастир место непрестаног окупљања великог броја православних и неправославних верника из Хрватске и свих околних земаља. У манастир Лепавину долази и мноштво верника из дијаспоре. Верници са посебном ревношћу посећују манастир о празницима посвећеним Пресветој Богородици.

Тако је било и ове године на празник Ваведења Пресвете Богородице. Мноштво народа се сабрало да заједно са лепавинским монасима прослави храмовну славу и да „у псалмима и химнама и песмама духовним“ изрази част и поклоњење Пресветој Богородици.

Свечано славље је отпочело Божанственом литургијом којом је началствовао јеромонах Василије Лепавинац, уз саслужење протосиђела Венијамина (Ковачића), сабрата манастира Св. Петке у Загребу, протојереја-ставрофора Јове Лазичића из Епархије бањалучке, као и више свештеника и ђакона из Епархије загребачко-љубљанске.

Литургијском беседом верне је поучио протосинђел Венијамин. Скоро сви присутни су узели учешћа у Светој тајни причешћа.

Славско саборовање је настављено послужењем, затим молитвама за здравље, те заједничком славском трпезом коју је за све поклонике припремило братство манастира Лепавине.

Извор: Епархија загребачко-љубљанска

 

Pin It on Pinterest

Share This