Izaberite stranicu

Уз звуке сирене који указују да је реч о ваздушном нападу, још један студентски перформанс одржан је данас у Косовској Митровици у склопу протеста који се организују због увођења царинских дажбина од 100 одсто од стране косовских власти на српске производе и хапшења Срба које косовско специјално тужилаштво сумњичи за умешаност у убиство Оливера Ивановића. Испред студентске мензе окупљени студенти одржали су перформанс који је имао за тему „логор“, са асоцијацијом на нацистички логор Аушвиц – овде назван „Косовошвиц“.

„Пажња, пажња, даје се на знање свим Србима на Косову и Метохији, пред вама се налазе петоро ухапшених цивила српске националности. Окривљени су прекршили законе власти у Приштини о коришћењу робе из Србије,“ прочитао је проглас један од студената који је део овог перформанса.

„Први ухапшени је јео плазму, други ухапшени је пио млеко из Србије, трећи се кретао ван простора одређеног за Србе, четврти ухапшени је студирао на српском универзитету, пети ухапшени је говорио слободно,“ додао је, док су, како је рекао, „окривљени студенти“, држали табле испред себе, на којима су написана „кривична дела“ која су учинили, а њихове колеге, преко пута стајали са натписом на леђима „Србин крив“.

Упозоравајући да „се овде неће стати, све док се Србима не стави до знања да њима није дозвољено да буду Срби“, завршен је први део перформанса којим су, како је рекао, председник Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) Милан Савић, студенти хтели да прикажу свету и међународној заједници са чиме се суочавају, нагласивши „убрзо, ако се ово не прекине постаћемо прави гето“.

Перформанс са темом логора и под називом „Косовошвиц“ настављен је симболичним приказивањем логораша који пружају руке кроз ограду како би им стражари дали хлеб.

Студенти са једне стране ограде додавали су хлеб оним са друге, симболизујући, како Савић наводи, ограниченост најосновних људских права „право на живот, право на хлеб“.

Поручио је да ће студенти наставити са мирним протестима „све док се неко у међународној заједници не сети да овде живе обични људи, људи као и у свим деловима света, у Европи и западу“, додајући „и да ми имамо право на основна људска права која нам они ускраћују тиме што ћуте или их тихо присиљавају да ми то не видимо“.

„Углавном, они (међународна заједница) ћуте, они (Приштина) настављају, наши људи и наши студенти пате,“ закључио је Савић.

Izvor: kossev.info

Pin It on Pinterest

Share This