Izaberite stranicu

Свечаном литургијом, благосиљањем славског колача и кољива Црква Ваведења Пресвете Богородице у Белом Пољу код Пећи прославила је своју храмовну славу, пренео је Метохија инфо/Гораждевац.

Свету литургију служио је јереј Никола Станић парох пећки и протојереј Петар Церовић парох будвански у присуству мештана овог некада чисто српског села смјештеног у подножју Белопољских планина.

За певницом на Литургији су одговарали магистар теолошких наука Василије Ускоковић из Бара, Милован Марковић из Подгорице и Радослав Тамбурић из Будве.

Поводом славе из разних крајева Србије, Црне Горе у Бело Поље дошли су Белопољци који су са својих огњишта протјерани 1999. године, а који не заборављају своју родну груду. Храмовна слава за све њих је била прилика да овај велики празник Увођења Пресведе Дјеве у јерусалимски храм молитвено прославе заједно са комшијама и рођацима који су остали на својим огњиштима.

Након Свете литургије благосиљан је и пререзан славски колач а потом је заједничарење настављено уз славска трпезу.

Колачар овогодишње славе био је господин Зоран Славковић из Белог Поља.

Црква Ваведења Превете Богородице подигнута је 1868. године на темељима старије цркве уз материјалну помоћ руске царице Марије Александровне и трудом дечанског архимандрита Кирила Андрејевића, родом Белопољца.

Једини податак који временски одређује подизање првобитне цркве у 14. век је помињање села у коме се црква налази, у Повељи Стефана Дечанског из 1327. године као и надгробна мермерна плоча са уклесаним натписом из 14. века накнадно уграђена у под цркве.

Старија црква је порушена у неком од периода турске окупације ових простора.

Током 1999. године црква и село су били спаљени од стране Албанаца. Црква и повратничке куће су биле дјелимично обновљене крајем 2003. године да би марта 2004. године поново били спаљене.

Радован Крстовић

Извор: Метохија инфо/Гораждевац

 

Pin It on Pinterest

Share This