Izaberite stranicu

У Завичајном музеју Градишка отворена је изложба „Свети Новомученици Јасеновачки у свјетлости Васкрсења“ сестринства манастира Јасеновац. Монахиња манастира Јасеновац, сестра Марија заједно са сестринством и игуманијом сестром Серафимом кроз слике је овјековјечила страдање јасеновачких жртава. Изложбу је пред бројним посјетиоцима у Градишци отворио Његово преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јована.

“Изложба је значајна јер коначно даје хришћански поглед на Јасеновац, ово је први пут да имамо јасну ријеч и није случајно да је дошла из манастира Јасеновац”, сматра Епископ пакрачко-славонски Јован.

Владика Јован је рекао да је изложба приказана и у Бања Луци, а планирано је да се придружи изложби која је већ у Цркви Светог Јована Богослова у Лондону, па ће даље проћи кроз катедрале англиканске цркве.

Иницијатор да се ова изложба представи у Градшци била је Радана Станишљевић предсједник СП и КД “Просвјета” Градишка. Она каже да је изложба необична и врло значајна, јер је ово први пут да се у оваквом контексту говори о Јасеновцу о изворишту нашег највећег бола и страдања.

Отварању изложбе присуствовали су начелник општине Градишка Зоран Аџић са срадницима, представници политичког, друштвеног, привредног и културног живота Градишке и ученици.
Изложба је оставила посебан утисак на многе посјетиоце.

Директор Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић каже да је изложба састављена од фотографија и иконичних слика које је радила сестра Марија. Она је посјећивала мјеста страдања и покушавала да их пренесе на слике.

“Како би се и ученици упознали са овом тематиком у школама на подручју општине Градишка биће одржан час везан за репринт ове изложбе”рекао је Вујиновић и додао да ће изложба „Свети Новомученици Јасеновачки у свјетлости Васкрсења“ у Завичајном музеју Градишка бити отворена до 17. децембра ове године.

Извор:Инфо Плус ТВ

Pin It on Pinterest

Share This