Izaberite stranicu

Француско-српски химанитарац Арно Гујон каже за РТС да таксе од 100 одсто нису само удар на српску економију, већ и удар на опстанак Срба на КиМ.

„Срби са Космета су вриједни, радни, производе доста тога у домаћој радиности, али нажалост не могу све сами да произведу, љекове на примјер„, рекао је Арно Гујон гостујући у Дневнику РТС-а.

Додаје да многи људи на Космету зависи од хуманитарне помоћи.

„Преко 2.000 људи сваког дана преживљава захваљујући једном оброку који добијају од народних кухиња“, објашњава Гујон.

Истиче да се приштинске власти не задовољавају, како каже, тиме да малтретирају Србе на КиМ, већ сада малтретирају и све оне који им помажу.

Наводи да је ових дана планирано да Удружење купи у централној Србији два апарата за болнички центар у Грачаници – ултразвучни апарат и комору за развијање рентген филмова, у вриједности од 30.000 евра.

Како објашњава, због забране српских производа на КиМ, одустало се од куповине у централној Србији и сада се траже други начини да се ти апарати доставе у Грачаницу.

„То ћемо купити директно на Косову и Метохији. То ће свакако бити скупље, каснимо са том испоруком“, каже француско-српски химанитарац и истиче да је најбитније да без обзира на све помоћ стигне.

„То нас свакако успорава, али нас не обесхрабрује. Ми смо заиста мотивисани више него икада. Срби на КиМ неће одустати, а на нама је да их не напуштамо“, наводи Гујон.

Говорећи о забрани уласка на КиМ наводи да нема и даље никаквих помака по том питању.

„Нажалост нема никаквих помака по том питању, забрана и даље стоји. Уложио сам жалбу косовском министарству унутрашњих послова, међутим, та жалба је одбијена без икаквих образложења, разлога. Преко свог адвоката сам тужио одлуку Приштине косовском управном суду и та тужба је у току. Очекујем даће та забрана ускоро бити укинута јер је забрана неразумна, неразумљива, али све је сада у њиховим рукама“, објашњава Француско-српски химанитарац.

Додаје да Срби такво малтретирање доживљавају уназад 20 година.

„То је борба Давида против Голијата, али ћу наставити да се борим. Срби са КиМ доживљавају слично малтретирање већ 20 година и они не одустају, па не смијемо ни ми“, истиче Гујон.

Извор: РТС

 

Pin It on Pinterest

Share This