Izaberite stranicu

Матица Боке у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије и Српском православном црквеном општином Грбаљ у каноници у Сутвари поводом обиљежавања стогодишњице ослобођења приредила је пројекцију документарног филма „Херој 1914.“

Пројекција је до последњег мјеста испунила простор старе школе, а међу присутнима је био и конзул Србије, Зоран Дојчиновић. Присутне је поздравио горњогрбаљски парох, јереј Миајло Бацковић, саопштили су из Матице Боке.

„Ових дана прослављамо 100 година тежње нашег народа за заједницом – 100 година уједињења цијелог српског народа у једну државу. Та заједница којом тежимо, настаје из литургије, сви православни хришћани су литургички створени да буду у литургијској заједници и да кроз ту заједничку чашу којом се причешћујемо тежимо природно да се објединимо.

Прво у Христу који нам ту моћ даје и из њега прозилази то јединство. Као кружница око које кружимо, а центар је Господ и како се приближавамо Господу приближавамо се и један другоме. Зато је велика стогодишњица и јубилеј који прослављамо, између остаалог и пројекцијом овог филма у Сутвари“, рекао је свештеник Бацковић.

Он је истакао да је питању прва пројекција филма након пуних 70 година у обновљеној старој школи у Сутвари. Почетком педесетих година прошлог вијека у каноници је ученицима ове грбаљске школе приказан филм „Баш челик“.

Јереј Миајло Бацковић је говорио и о хуманитарној акцији прикупљања хране за народне кухиње на Косову и Метохији, коју организују Братство православне омладине и НВО Михољски збор.

Извор: ИН4С

 

Pin It on Pinterest

Share This