Izaberite stranicu

Соломонска Острва повукла су признање независности Косова, објавила је приштинска “Коха”.

Коха пише да је та држава у Океанији писаним путем обавестила косовске институције о повлачењу признање Косова.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић потврдио је вечерас Танјугу ту информацију.

Телевизија КТВ наводи да је имала увид у две дипломатске ноте упућене приштинским властима, преноси портал Коха.

Канцеларија Соломонских Острва у Аустралији послала је косовској амбасади у тој земљи 28. новембра ноту у којој обавештава да шаље одлуку свог Министарства спољних послова о повлачењу признања Косова.

Друга нота датира из фебруара и у њој се каже да су дипломатски односи Косова и Соломонских Острва успостављени 2015. године, а сада се та одлука повлачи а наводе се и разлози за то.

“Министарство спољних послова и трговине Соломонских Острва обавештава МСП Косова да после пажљивог разматрања а узимајући у виду наставак преговора Београда и Приштине о коначном статусу Косова и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, Влада Соломонских Острва одлучила је да повуче признање Косова као независне и суверене државе”, наводи се у ноти.

Соломонска Острва су иначе била међу земљама која нису гласала за пријем Косова у Интерпол.

Соломонска Острва су 11 земља која је повукла признање. До сада су признање Косова повукли и Унија Комора, Гренада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Соломонска Острва налазе се у југозападном Пацифику и члан су Комонвелта. Најближа суседна острва су Науру, Кирибати, Тувалу, Фиџи и Вануату.

Према подацима из 2006. године, Соломонска Острва су имала 552.438 становника, а просечна густина насељености је била веома мала, свега 16 становника по квадратном километру.

Иако је енглески језик званичан на Соломонским Острвима, свега један до два одсто становништва га говори.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This