Izaberite stranicu

Народна кухиња „Мајка девет Југовића“ већ 17 обезбеђује оброке за више од 2.000 корисника на Косову и Метохији. Увођењем таксе на робу из централне Србије, приштинске власти су блокирале и достављање намирница за ову добротворну организацију Епрахије рашко-призренске, па су резерве брашна за још четири дана, а осталих намирница за двадесетак дана.

Већ данима у народну кухињу у Грачаници стижу нови захтеви за оброке и молбе за помоћ. Србима у енклавама је све теже. Краду им стоку, отимају имовину, а залихе брашна, уља, соли, конзервиране хране, све су мање.

„Како није тешко кад немамо слободу кретања? Није безбедно, не смемо да одемо до града. Помоћ из кухуње доста значи, кад немаш ништа, осим једаног минималца, а ту су и деца“, објашњава Милева Ивковић из села Стража.

Новица Милинковић наводи да су му украли краву, да је крађу пријавио полицији али да лопова нису пронашли.

Народна кухиња има шест пунктова са четири пекаре, своје фарме оваца, коза, крава, живине, бикова, четрдесет хектара земље. Обрађују и узгајају све што могу, али без жита и брашна из централне Србије, хлеба нема.

„Ситуација није лака, тешка је, првенствено што је сада зимски период, па је све теже доћи до наших корисника. Друго, намирнице у магацину се драстично смањују, али се надамо да ће се ускоро наћи решење за намирнице које су потребне за рад народних кухиња. Хуманитарна помоћ не подлеже плаћању таксе, али, зато траже да на папирима стоји Република Косово, ми то нећемо одрадити“, наводи Светлана Стевић из Народне кухиње „Мајка девет Југовића“.

Из кухиња се оброци свакодневно развозе до удаљених села, прелази се 840 километара, али тај хлеб, кувана јела, одећу и обућу која такође стиже, ови људи очекују.

Љубисав Савић из села Зебинце наводи да је сваког дана све теже јер деца расту, а посла нема.

Славица Денић из села Стража прича да јој оброци из Народне кухиње много значе јер живе од минималца који износи 11.000 динара.

Неретко, Срби купују и сопствена дрва јер њихове шуме секу Албанци и продају им огрев. Јавног превоза нема у овим српским енклавама, и тако изоловани и уплашени они чекају још једну зиму.

У народној кухињи „Мајка девет Југовића“ ипак верују да ће помоћ убрзо стићи, да ће такса бити укинута, и ова хуманитарна организација наставити да збрињава угрожене у Косовском Поморављу.

Pin It on Pinterest

Share This