Izaberite stranicu

Синоћ у просторијама Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“, Српска омладина Никшића, приредила је пјесничко вече у част 79. рођендана нашег највећег живог пјесника Матије Бећковића.

На самом почетку вечери присутни су на видео биму имали прилику да чују Матијину поруку, а такође он је изразио жељу да неко од учесника изрецитује пјесму посвећену митрополиту Амфилохију.

Матија Бећковић је познавао вријеме у ком је стварао Петар II Петровић Његош. Сазнавао и памтио из старих књига, свесака, биљежница, хрисовуља, из умља и заумља, кроз каква времена и невремена је пролазила Његошева Црна Гора. У тим списима, забиљежено је име Пустињака цетињског и Тајновидца Ловћенског најлепшим словима, рекла је пјесникиња Милица Бакрач.

Бакрач је нагласила да Матија пише не би ли нам освијетлио пут ка Његошу, вјерујући да је остао дио нас, верујућих у Слово – како је Његош истина.

„А Његош, без претходника и истодобника – сирак тужни без игђе икога оставио је своје дјело онима који ће га најјасније и најгласније прочитати и тумачити. А ту негдје, међу првима, затекао се Матија. Његош, пјесник и владика! Не знамо да ли су и колико били искрени Његошеви бечки цензори, лектори, рецензенти, издавачи. Ћирилица је увијек била на удару, на вјетрометини, као и Православље. Како тада, тако и данас“, нагласила је Бакрач.

Бећковићеве пјесме рецитовали су Николина Бабовић, Анђела Милатовић, Сања Павићевић, Јована Ћаласан, Ивана Томић, Лука Кнежевић, Сара Бакрач, док је водитељ вечери био Лука Спасојевић.

Тако је никшићка публика имала прилике да чује најљепше љубавне стихове Бећковића, као и оне посвећене Косово и Метохији.

На крају вечери својим стиховима публици се обратио и никшићки пјесник Андро Ђапић.

Извор: in4s.net

 

 

Pin It on Pinterest

Share This