Izaberite stranicu

На позив Фондације Про Оријенте, висока Комисија историчара одржала је у Бечу, од 20. до 22. новембра 2018. године, свој редовни тродневни научни Међународни симпосион на тему Од тензије до помирења (From Tension to Conciliation). Током заседања, на Институту за југоисточну Европу при Универзитету града Беча, одабрани представници верских заједница и стручњаци за верску дипломатију позвани су да дискутују на јавној панел дискусији на тему Верске заједнице и држава на Балканском полуострву. Међу представницима били су: у име Евангелистичко-методистичке цркве у Македонији г. Михаил Чеков из Струмице, истакнути албански имам Бењамин Идриз (родом из Македоније) са Немачког исламског форума Пенцберг, амбасадор Кристијан Просел из Министарства спољних послова Републике Аустрије, као и потпредседница угледног немачког Друштва за Југоисточну Европу амбасадор Гудрун Штајнакер, која је више година службовала у бившој Југославији. Фондација Про Оријенте је замолила Епископа Српске православне Епархије аустријско-швајцарске г. Андреја да такође узме учешћа у панел дискусији.

Поздравне речи учесницима упутили су др Алфонс Клос (председник Фондације Про Оријенте) и проф др Флоријан Бибер из Центра за југоисточне студије са Универзитета у Грацу.

У свом излагању, владика Андреј је, између осталог, указао на проблем потцењивања релевантности верских заједница у потрази за миром у свету, што је већ био случај у ратним окршајима и крвавом грађанском рату на простору бивше Југославије (1992.-1995.). Из тог разлога верске заједнице треба укључити у процесе потраге за миром и помирењем приликом обнове друштва и земље. На крају излагања, указала се могућност да сви учесници постављају питања и добију надахнуте одговоре.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This