Izaberite stranicu

На данашњи дан, 30. новембра 1874. године је рођен енглески државник Винстон Черчил, премијер Велике Британије и вођа Конзервативне странке. Као један од великих протагониста побједе над фашистичким силама, учествовао је на свим важним савезничким конференцијама (Москва, Техеран, Јалта, Потсдам).

Добио је Нобелову награду за књижевност 1953. године због својих дела које је писао током цијелог живота. Први је од само осам људи који су постали почасни грађани САД.

Черчил је рођен у аристократској породици. Као млади официр војске, Черчил се борио у Британској Индији, Судану и Другом бурском рату. Прославио се као ратни дописник и писац књига о својим војним акцијама.

За педесет година на високој политичкој сцени, Черчил је одржао бројне политичке и министарске положаје. За време рата био је на дужности првог лорда адмиралитета све до катастрофалне Галипољске операције која је проузроковала његов одлазак из владе. Тада је на кратко наставио активну војну службу на Западном фронту. Ван дужности и у политичкој “дивљини” током 1930-их, Черчил је био предводник у упозоравању на опасност од нацистичке Њемачке и заступник кампање за поновно наоружавање. На почетку Другог свјетског рата, био је поново именован за првог лорда адмиралитета. Након оставке Невила Чемберлена 1940. године, Черчил је постао премијер. Његово упорно одбијање да размишља о капитулацији је послужио као инспирација за британски отпор, нарочито током тешких првих дана рата, када су Британска империја и Комонвелт остали усамљени у активном супротстављању Адолфу Хитлеру. Черчил је посебно познат по својим говорима и радио емисијама, које су помогле да инспиришу британски народ. Предводио је Уједињено Краљевство као премијер све док побједа над нацистичком Њемачком није била осигурана.

Након што је Конзервативна партија изгубила изборе 1945. године, постао је лидер опозиције лабуристичкој влади. Јавно је упозоравао о “гвозденој завјеси” због совјетског утицаја у Европи и промовисао је европско јединство. После побједе на изборима из 1951. године, Черчил је поново постао премијер. Његов други термин је преокупиран спољним проблемима. Черчил се повукао након што је претрпео мождани удар 1955. Године. Његова сахрана је била један од највећих скупова свјетских државника у историји. Изабран је за највећег Британца свих времена у анкети из 2002. године.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This