Izaberite stranicu

Дејства власти у односу на Украјинску православну цркву прешла су све границе дозвољеног и пријете нарушавању религиозног мира у држави. То стоји у обраћању братије Успенске почајевске лавре, саопштава  портал «Православная жизнь», позивајућио се на Pochaev.org.ua.

„Ових дана Украјинска православна црква доживљава јака искушења и неиздржив притисак од стране власти. Украјински властодршци прешли су све границе дозвољеног. Они злоупотребљавају осјећања вјерујућих за остваривање својих политичких циљева. Они насрћу на саму суштину украјинског православља како би пореметили и без тога крхки религиозни мир“, стоји у обраћању.

„Сва увјеравања Предсједника о одсуству било каквих насртаја на имовину и објекте канонске Украјинске православне цркве су неистинита. Све те методе, које су изабране за притисак на свештенослужитеље УПЦ, не могу бити прихватљиве за друштва заснована на закону“, констатују монаси.

Након отказивања права за регистрацију на УПЦ комплекса зграда Почајевске лавре од стране министарства правде Украјине „постоје сви разлози за увјерење да власт намјерава да отме Почајевску лавру како би је у будућности предала расколницима“, саопштила је манастирска братија.

„Питамо: ко је следећи – Кијево-печерска лавра? Наши манастири и храмови широм Украјине? Поступа ли тако прави Предсједник многонационалне и многоконфесионалне државе“, пита братија.

„Православна црква добро памти године ‘црвеног терора’ када су биле уништене десетине хиљада свештеника и парохијана, а храмови били предати уништавању и пустошењу. Зар то  жели наша власт, која је осудила таква звјерства бољшевика? И зар је то цијена црквене аутокефалије? Цијена крви, страдања и мржње“, питају монаси.

„Позивамо власт наше Украјине и лично предсједника Порошенка да одмах престану са притиском на канонску Православну цркву и престану са изазивањем вјерског рата. Не мијешајте се у послове Цркве. Јер, Богу – Божије, а ћесару – ћесарево“, закључује братија Почајевске лавре.

Извор: pravoslavie.ru

С руског: Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This