Izaberite stranicu

Студенти приштинског универзитета са привременим сједиштем у Косовској Митровици одржали су данас велики миран протест под слоганом „Европо, са ријечи на дјела!

Студенти су протест почели петоминутним ћутањем, а на устима су носили фластере као поруку да штура саопштења поводом неприхватљивих мјера Приштине сматрају практично ћутањем.

Овим својеврсним перформансом, како се наводи у прогласу који су потом „прочитали“, не наглас, већ знаковним језиком, желе да скрену пажњу домаћој и међународној јавности на чињеницу да се пред очима европских политичких елита догађа гетоизација српског народа на Косову и Метохији, по рецептима који су већ виђени у освит и током Другог свјетског рата.

„Европа зато мора да престане да буде глува на наше позиве у помоћ и да коначно са ријечи пређе на дјела“, поручено је са протеста.

Студенти истичу да Европска унија, која је на ријечима поносна на остварени степен поштовања људских права унутар својих граница, дозвољава да се на њеном прагу догађа хуманитарна катастрофа и упорно затвара очи пред планским, систематским и злоциначким изгладњивањем и обесправљивањем читавог једног народа.

„Све што смо до сада добили као реакцију од админситрације у Бриселу била су немушта саопштења којима се ставља знак једнакости између прогонитеља и прогоњених и двије стране позивају на деескалацију, иако недужна жртва никада није страна у сукобу, већ напросто жртва“.

Студенти наводе да Срби на Косову и Метохији бране своје право на основно људско достојанство и голи живот и немају више простора за попуштања, јер би их свако попуштање одвело у смрт или егзодус.

„Џон Стјуарт Мил је у свом знаменитом дјелу ‘О слободи’ написао да особа може учинити зло другима не само својим акцијама, већ и својим неделовањем, и да је у оба случаја једнако одоворна за причињену патњу. Званичници Европске уније и најутицајнијих западноевропских држава данима изостанком одлучне акције чине зло и неправду српском народу на Косову и Метохији. Вријеме је да се Европа пробуди и устане у одбрану сопствених вриједности и стане у заштиту угрожених људских бића“, поручено је са протеста.

Студенти у Косовској Митровици истичу да су одлучни да се са својим родитељима, рођацима и суграђанима до последњег даха боре за права која морају бити подразумијевана и гарантована сваком житељу Европе.

„Данас се за опстанак и правду боримо ћутањем, али ће у петак и наредних дана наши покличи и вапаји бити громогласни“, порука је са протеста.

Извор: in4s.net

Pin It on Pinterest

Share This